ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ



Αντώνης Τζαβάρας

Καλοκαίρι

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

 

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-25-1


 

 

Έξι ιστορίες που εκτυλίσσονται κάτω απ’ τον ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού. Οι ήρωές τους μπαίνουν σε καράβια για τα νησιά, κολυμπούν στο Αιγαίο, περπατούν ανάμεσα στους τουρίστες, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο τέλμα, στο οποίο ο καθένας τους έχει βουλιάξει. Απομακρυσμένοι από τον εαυτό τους, λιωμένοι απ’ τη ζέστη και

τυφλωμένοι απ’ τον ήλιο, ψάχνουν σπασμωδικά για βοήθεια μέσα τους, γύρω τους ή πολύ μακριά, σε επινοημένα μέρη και άλλους φανταστικούς ήρωες.

 

 

****

 

 

[...]Εχθές το βράδυ είδε πάλι στον ύπνο του τον Μητροπάνο. Φορούσε ένα μαύρο μαγιό σλιπάκι, καθόταν στις φτέρνες και κάπνιζε αμίλητος. Είχε μόλις βγει απ’ τη θάλασσα· το νερό που έσταζε από το δέρμα του σχημάτιζε μικροσκοπικά λοφάκια λάσπης στην αμμουδιά. ∆εν μπορούσε να θυμηθεί πότε ακριβώς ο Μητροπάνος αντικατέστησε τον πατέρα του στα όνειρά του, αλλά πάει πια αρκετός καιρός. Έχει εξοικειωθεί μαζί του. ∆ε μιλάνε ποτέ, αλλά ούτε με τον πατέρα του μιλούσε. Περιμένει υπομονετικά μέχρι να στρέψει το κεφάλι του προς το μέρος του και αφού κοιταχτούν για λίγο στα μάτια, ξυπνάει. Το βλέμμα του τον συγκινεί και τον ταράζει ακόμα. Αυτό το μουντό τοπίο σιγουριάς και παραίτησης που σου επιτρέπει να αφήσεις για λίγο τις αποσκευές σου στο χώμα του και να συνεχίσεις πιο ελαφρύς. «Άσ’ το πάνω μου»: η πιο συνοπτική περιγραφή της πατρότητας, η αντήχηση κάθε ζεϊμπέκικου.[...]

 

(Απόσπασμα από τη συλλογή)

 

Κωδικός ISBN-13: 978-618-5763-25-1

ΤΙΜΗ : 14€

 

Ο Αντώνης Τζαβάρας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί σε περιοδικά, sites και ραδιόφωνα. Το «Καλοκαίρι»είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

*Εικαστικό εξωφύλλου: Γιώργος Τζαβάρας

νε

Μυρτώ Κατσουλάρη

Θέρως Τήνος

ΝΟΥΒΕΛΑ

 

 

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-24-4

 

  

 

Μια αγκαλιά εικόνες, συναισθήματα και μυρωδιές με φόντο έναν τόπο μαγικό. Μια ιστορία γεμάτη έρωτα, αγάπη, φιλία, διλήμματα, αέρα και αλάτι. Θέλω να τη μοιραστώ, να τη διαβάσεις, να αναγνωρίσεις κάτι από εσένα, στους πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου. Ακολούθησέ τους στο καλοκαιρινό τους ταξίδι, στις ομορφιές του νησιού τους. ∆έξου το κάλεσμά τους να το επισκεφθείς, για να τις ανακαλύψεις.

Καλό αναγνωστικό ταξίδι!

 

****

 

[...]Η σκέψη έφτασε μέχρι τα αγριοκάτσικα της «Λιβάδας». Τα κύματα έσκαγαν στο πρόσωπό μου και αντί για τη λαξεμένη στους βράχους χελώνα, έβλεπα το πρόσωπο του Φάνη να με κοιτά. ∆εν ένιωθα καθαρή και αυθεντική, αλλά αγριεμένη όπως η θάλασσα. Φουρτουνιασμένο το μυαλό μου τόσο, που αδυνατούσα να βάλω τις σκέψεις σε μια σειρά. Ακόμα πιο δύσκολο ήταν να δω πώς θα τακτοποιήσω τα συναισθήματά μου. Η «ακαταστασία» τους ήταν τρομερή. «Καλό βράδυ λοιπόν Ηρώ, αλλά πρέπει να τα συμμαζέψεις», μονολόγησα.[...]

 

[...]«Αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύτιμο. Ήταν μισή ζωή. Συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες, άνθρωποι που ήρθαν και έφυγαν, άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν, όλα τα χώρεσε. Κολύμπησα στα νερά του νησιού, απόλαυσα τις γεύσεις του, χόρεψα στις πλατείες του, περπάτησα τα χωριά του. Ξέρεις όμως τι κατάλαβα; Πως αυτό το νησί είναι οι άνθρωποι. Οι φωνές, οι καρδιές που χτυπούν δυνατά, τα χέρια που ενώνονται, τα φιλιά που ανταλλάσσονται, τα σώματα που χορεύουν, τα χαμόγελα που χαρίζονται, οι αγάπες, εσύ».

«Εγώ;».

«Εσύ, ναι. Καθαρός, αγνός, με καλοσύνη, ομορφιά, συμπόνια, αγάπη. Για όλα αυτά και για άλλα τόσα σε αγαπώ. Για εμένα εσύ είσαι το νησί. Η Τήνος μου είσαι εσύ».[...]

 

(αποσπάσματα από τη νουβέλα)

 

Κωδικός ISBN-13: 978-618-5763-24-4

ΤΙΜΗ : 13€

 

Η Μυρτώ Κατσουλάρη γεννήθηκε το 1991 στο Μαρούσι. Σπούδασε Οικονομικά στο ΕΚΠΑ και ∆ιοίκηση Υπηρεσιών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Ορέστης Κατσούλης

βότκα πορτοκάλι

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

 

 

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-22-0

 

  

 

Έντεκα πεζά διηγήματα εναλλάσσονται άτακτα με έξι - δομημένα σε στίχους - κείμενα. Τα διηγήματα αυτά έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: Είναι ιστορίες μεταμορφώσεων «γεννημένες» από τη ζωή· όσες κατάφερα να κρυφακούσω τουλάχιστον, ακουμπώντας το αυτί μου πάνω στους τοίχους της Αθήνας.

 

 

****

 

 

[...]«∆εν ξέρω τι με έπιασε σήμερα. Το ένιωσα μόλις βγήκα από το μετρό. Σαν να με άρπαξε η θλίψη και να με κατάπιε αμάσητο μέσα στο πελώριο κατάμαυρο στομάχι της. ∆ε συστήθηκα όμως. Με λένε Οδυσσέα Γούναρη. Κάθε απόγευμα που γυρνάω από τη δουλειά, ανοίγω τα παντζούρια της κρεβατοκάμαρας. Το μικρό μπαλκονάκι βλέπει στον ακάλυπτο. Πρώτη φορά σήμερα παρατήρησα ότι υπάρχει ένα άνοιγμα ανάμεσα στις δύο αντικρινές πολυκατοικίες και ότι μέσα από αυτό το άνοιγμα φαίνεται ο ουρανός, απογευματινός ουρανός απροσδιορίστου χρώματος• και μαζί με τον ουρανό βλέπω και μερικές γλάστρες πάνω στις ταράτσες των πολυκατοικιών. ∆εν ξέρω γιατί το παρατήρησα σήμερα από όλες τις μέρες. Νομίζω πως μου έφτιαξε πάντως τη διάθεση λιγάκι. Με λένε Οδυσσέα Γούναρη. Το ξαναείπα αυτό;».[...]

(απόσπασμα από τη συλλογή)

 

Κωδικός ISBN-13: 978-618-5763-22-0

ΤΙΜΗ : 13€

 

Ο Ορέστης Κατσούλης γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα, όπου και ζει.

Σπούδασε βιοϊατρικές επιστήμες στο Νιούκαστλ και ανοσολογία στο Λονδίνο.


Θανάσης Μάρκου

Αγερατοθός

ΝΟΥΒΕΛΑ

 

 

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-26-8

 

  

 

Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ελεύθεροι, κατά τον φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Όμως παντού γύρω μας υπάρχουν αλυσίδες. Ένα νεαρό ζευγάρι βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές. Οι προβληματισμοί τους ως προς την ελευθερία, την ευτυχία και τις υποκειμενικές αισθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν, θα κυριαρχήσουν σε αυτόν τον τόπο, που είναι συνηθισμένος να ξημερώνει με ουρανό και να δύει με θάλασσα.

 

****

 

[...]Ξαφνικά, θυμήθηκε εκείνα τα δειλινά που ο ήλιος έπεφτε στο νερό και χανόταν στον πάτο του υγρόφιλου πελάγους. Τα αστέρια άναβαν σε εκείνον τον ουρανό και κανένας κεραυνός δεν μπορούσε να τον τραυματίσει. Η μνήμη τον ταξίδεψε στην νυχτερινή ηχώ της αστροντυμένης νύχτας. Ένιωσε να βρίσκεται στο σκοτεινό μπαλκόνι του έρωτα για άλλη μία φορά, με την μουσική να σκαρφαλώνει στα λιγούστρα και στο πράσινο της φύσης. Άνετα θα θυσίαζε τα υπόλοιπα του βράδια, κάτω από τα άστρα του μαύρου και ευαίσθητου ουρανού, καθώς αχόρταγα θα χάζευε την σύνθεση των πολύτιμων σχεδίων τους. Θα τραγουδούσε παρασυρόμενος από αμέθυστη μέθη.[...]

 

(απόσπασμα από τη νουβέλα)

 

Κωδικός ISBN-13: 978-618-5763-26-8

ΤΙΜΗ : 14€

 

Ο Θανάσης Μάρκου γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής, το 1995. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Τοσιτσείου Εκάλης, με μετέπειτα σπουδές στην Φυσικοθεραπεία. Ο «Αγερατοθός» είναι το δεύτερο έργο του.

 

*Εξώφυλλο
Alfred Bergström
By the Sea


Ελευθερία Σταυράκη

ρεπορτάζ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ

 

 

Κωδικός ISBN: 978-618-5763-23-7

 

  

 

Το γοητευτικό τραγουδάκι, που αποκαλούμε σονέτο, σε διάλογο με τη σύγχρονη πραγματικότητα, λογοτεχνική και κοινωνική, μεταμορφώνεται σε ένα ρεπορτάζ εμπειριών και συναισθημάτων, μια ποιητική αντανάκλαση του ολοζώντανου σχήματος που μας περιέχει, του κόσμου μας.

****

[...] (∆εν) ήταν όμορφα αυτό το καλοκαίρι∙
γυρίζαμε απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί,
μα εγώ ξεχνούσα να σε πιάνω απ’ το χέρι
όσο θα ήθελες τουλάχιστον εσύ [...]


[...] «Σκύλα» τη φώναξε και την παράτησε
ο πρώην της, στο πικ του μεθυσιού∙
εκείνη, έγκυος, με δυσκολία κράτησε
στο στήθος τ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ