Οσία Γερόντισσα Γαβριηλία, η Ιεραπόστολος των 5 Ηπείρων, τα βιβλία της από τις Εκδόσεις Πορφύρα και Ακρίτας

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αγιοκατάταξη της οσιοτάτης γερόντισσας Γαβριηλίας, της ιεραποστόλου των 5 ηπείρων

 

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει:

 «Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Τρίτην, 3ην, και την Τετάρτην, 4ην τ.μ. Οκτωβρίου 2023, της νέας Συνοδικής περιόδου και του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Εν αρχή αντηλλάγησαν αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου και του πρώτου τη τάξει των νέων Συνοδικών Παρέδρων, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

»Κατά την πρώτην συνεδρίαν, εισηγήσει της Κανονικής Επιτροπής, κατετάγη εις το Αγιολόγιον της κατ' Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας η Μοναχή Γαβριηλία (Παπαγιάννη), η Κωνσταντινουπολίτις, η εν Λέρω τελειωθείσα, διακριθείσα διά τας κατά Χριστόν αρετάς της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας και της απολύτου αφοσιώσεως και εμπιστοσύνης εις το θέλημα του Κυρίου».

Η μικρή Aυρηλία Παπαγιάννη, μεγαλωμένη σε μια εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, θαρραλέα και πιστή χριστιανή, πουλά τα υπάρχοντά της και παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά προς τον διπλανό. Με επιμονή, υπομονή και πίστη ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα της θυσιαστικής αγάπης. Πολλοί ήταν οι σταθμοί του ταξιδιού της, όμως ο τόπος που τη στιγμάτισε ήταν η Ινδία.

Ανάμεσα και μαζί με τους λεπρούς και εξαθλιωμένους Ινδούς βρήκε νόημα όλη της η ζωή. Με τα χέρια της θεράπευε το σώμα τους, με τα λόγια της παρηγορούσε την ψυχή τους και, γνωρίζοντάς τους τον Χριστό, έγινε γι΄ αυτούς μία λαμπάδα προσευχής και αγάπης.

Σταδιακά το έργο της αναγνωρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, παίρνει την ευλογία να γίνει μοναχή και συνεχίζει συμμετέχοντας σε αποστολές της Εξωτερικής Ιεραποστολής όπου διδάσκει με παρρησία την ορθόδοξη ασκητική, βοηθώντας το έργο πολλών Μητροπόλεων του Εξωτερικού.

Η ζωή της τελειώνει σε βαθιά γεράματα στη Λέρο, αφού πρώτα βάζει τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυση της Ιεράς Μονής της Κυράς των Αγγέλων.

 

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ

Η γερόντισσα Γαβριηλία ξεκίνησε μόνη, μ' ένα δολάριο στην τσέπη για να βρεθεί στην μακρινή Ινδία και να σταθεί δίπλα στον πόνο των ανθρώπων, κάνοντας τον πόνο των άλλων δικό της πόνο. Αυτό το ένα δολάριο το αποταμίευσε στον ουρανό κι ο Χριστός-που δεν τον ενδιαφέρουν πόσα δολάρια και πόσα χρήματα έχει ο καθένας αλλά τι καρδιά κουβαλάει στ' αλήθεια-το πολλαπλασίασε σε αγάπη και σε χαρίσματα.

Σήμερα που τα πάντα μετριούνται με την δύναμη των χρημάτων, η Γερόντισσα Γαβριηλία είναι το ζωντανό παράδειγμα της πίστης που νικάει τον φόβο, της αγάπης που αποταμιεύει στον ουρανό, της ελπίδας που ξεπερνά την φθαρτότητα.

Ο βίος της είναι στήριγμα και απόδειξη ότι "όπου βούλεται Θεός, νικάται φύσεως τάξις". Η Οσία Γαβριηλία είναι μια ζωντανή μαρτυρία ότι ο Θεός φανερώνεται, ότι ο Θεός είναι ζωντανός και θαυμαστός δια των Αγίων Του!  

 

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ 

 

«Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιµάµαι, παιδιά! Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους και τους ευλογώ. Και τότε, ξέρετε, κοιµάµαι σαν πουλάκι... Άλλοτε πάλι θέλω να σώσω την ανθρωπότητα, κι όλοι µου λένε: “Μα µόνη µπορείς;”».

«Κάποτε,όταν κάποιος πολύ καλός της φίλος την είχε ρωτήσει γιατί ασχολείτο με τη φυσιοθεραπεία–η Γαβριηλία ήταν σπουδαία φυσιοθεραπεύτρια και χειροπράκτωρ, του είχε απαντήσει με την περίφημη φράση: "Through the feet to the heart", δηλαδή "Από τα πόδια, στην καρδιά". Κι όταν τον συνάντησε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν είχε πάψει πια να εργάζεται ως φυσιοθεραπεύτρια, του είπε με χαρά: "Πάνε αυτά που ήξερες, τώρα πάω κατευθείαν στην καρδιά!" Ήταν πια τα χρόνια που εργαζόταν για την Αγάπη, δηλαδή για το θέλημα του Χριστού».

Αν αναρωτηθούμε γιατί οι νέοι πρέπει να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο της γυναίκας αυτής, η απάντηση βγαίνει αβίαστα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου: «Μόνον όταν ο άνθρωπος ξεγυμνώνεται από τα περιττά βρίσκει το πραγματικό νόημα της ζωής του». Ας το τολμήσουμε, λοιπόν!

 

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ

A journey into the heart of Love over 94 years and 4 continents

Ένα ποίημα της Οσίας

Συ με γνώρισες στον άγνωστο κι έγινε φίλος,

Ζεστή μού χάρισες γωνιά  

Σε σπιτικά που δεν με ξέραν.

Με Σε το πέρα είναι κοντά

Κι αδελφός μου ο κάθε ξένος.

Κι αν φοβηθώ ποτέ ν’ αφήνω

Το χθεσινό μου το απάγγιο

Είναι που θα ξεχνώ πως στο καινούργιο,

Το παληό θα βρίσκω πάλι

Γιατί Εσύ κι εκεί υπάρχεις.

Με τη γέννηση, με το θάνατο,

Σ’ αυτόν τον κόσμο ή τον άλλο, όπου κι αν με πας

Θα είσαι Συ πάντα Εσύ, ο Ίδιος και ο Μόνος

Συνοδοιπόρος και Σύντροφος της ατέλειωτης ζωής μου,

Συ που ξέρεις, που μπορείς, με χαρμόσυνα δεσμά

Την καρδιά μου με το αύριο να την δένεις.

Για κείνον που Σε γνώρισε, κανείς δεν είναι ξένος,

Πόρτα καμμιά κλειστή δεν μένει.

Ω! εισάκουσε την προσευχή μου!

Να μην χάσω κάνε ποτέ την ανείπωτη χαρά ετούτη,

Με Σε να είμαι, με Σε τον Έναν,

μες’ στους πολλούς σαν Με πηγαίνεις»

Μία χειρόγραφη προσευχής της Οσίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅