ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ



Ποιητική, τεύχος 30
(ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022)
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Η «Ποιητική» συμπληρώνει φέτος δεκαπέντε χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Στο 30ό τεύχος ανθολογούνται ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών που δημοσιεύτηκαν στα προηγούμενα 29 τεύχη. Η «Ανθολογία» αυτή της «Ποιητικής» έρχεται να υπογραμμίσει τη δυναμική και το σφρίγος της σύγχρονης ποίησης.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΜΑΡΤΙΟΣ 1951 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1959

Συγγραφέας: ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ
Μετάφραση: ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ-DOUGÉ & ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΟΓΛΟΥ-ROBLIN



Μεταξύ 1951 και 1959, ο Καµύ γράφει το Καλοκαίρι, την Πτώση, την Εξορία και το Βασίλειο, αντιδρά απέναντι στην τραγωδία του πολέµου της Αλγερίας, στην πολεµική που δηµιουργείται γύρω από τον Επαναστατηµένο άνθρωπο, κάνει δύο ταξίδια στην Ελλάδα, στην Ιταλία, παίρνει το βραβείο Νόµπελ... Τα Σηµειωµατάρια αυτά, τα τελευταία, συχνά σηµειώσεις εργασίας, γίνονται εν τέλει το προσωπικό του ηµερολόγιο, και επιβεβαιώνουν την επίµονη αναζήτηση της αρµονίας «µέσα από τα πιο δύσβατα µονοπάτια, τις ταραχές, τους αγώνες».
Ανάµεσα στις ηµερολογιακές καταγραφές, βρίσκουµε σηµειώσεις για µελλοντικά συγγραφικά σχέδια και, βεβαίως, τον Πρώτο Άνθρωπο, το τελευταίο ανολοκλήρωτο βιβλίο του, που έµελλε να εκδοθεί 34 χρόνια µετά τον θάνατό του στο φοβερό αυτοκινητιστικό δυστύχηµα της 4ης Ιανουαρίου 1960.

ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΙΝΕΙΑΔΑΣ
ή πώς ο Βιργίλιος μπορεί να σε βοηθήσει σε δύσκολους καιρούς

Συγγραφέας: ANDREA MARCOLONGO
Μετάφραση: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ



Η Αινειάδα δεν είναι ένα έργο για καιρούς ειρήνης. Οι στίχοι της δεν μοιάζουν «επίκαιροι» όταν όλα πηγαίνουν καλά. Το άσμα του Αινεία προορίζεται για τη στιγμή που βιώνουμε την επείγουσα ανάγκη να προσανατολιστούμε σε ένα μετά που μας σαστίζει επειδή ακριβώς είναι ολότελα διαφορετικό από το πριν, όπου ζούσαμε πάντα. Ο Αινείας αφήνει πίσω τα ερείπια της πατρίδας του και περιπλανιέται στον κόσμο κουβαλώντας στις πλάτες του γέρους και μικρά παιδιά. Γυρεύει να βρει έναν καινούριο τόπο, όπου θα δοκιμάσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Είναι ο νικημένος άνθρωπος, αυτός που δεν έχει πια τίποτα πέρα από τα πιο πολύτιμα όπλα, τη δύναμη ν’ αντιστέκεται και τη δύναμη να ελπίζει. Είναι ο σύγχρονος άνθρωπος.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙΑ (επανέκδοση)
Συγγραφέας: ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ



«Η φανέλα µε το εννιά» είναι ένα ρεαλιστικό µυθιστόρηµα. Από τις σελίδες του αναδύεται ένας ολόκληρος κόσµος από ποδοσφαιριστές, προπονητές, αθλητικούς παράγοντες, φιλάθλους, καφενόβιους, ιπποδροµιάκηδες που αγωνίζονται, δοκιµάζουν την τύχη τους, ταξιδεύουν, συζητούν, κινούνται µέσα σε ξενοδοχεία, σε µπαρ και σε κέντρα, σε τρένα, στους έρηµους δρόµους της νυχτερινής πόλης, σε πολύκοσµες γειτονιές και σε κατάµεστα γήπεδα».
Ε. Κοτζιά

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ (Διηγήματα)
Συγγραφέας: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ



Είκοσι πέντε σύντομα διηγήματα, με εξομολογητική διάθεση, που με ποικίλους τρόπους εστιάζουν στη σχέση μας με τον χρόνο, το παρόν ή το παρελθόν, και προσπαθούν να συλλάβουν το «έκτακτο», το «σοβαρό», ό,τι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή. Ιστορίες που αφηγούνται παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, (σωστές ή λανθασμένες) εντυπώσεις, λάθη, αποτυχίες και επιτυχίες. Ιστορίες που εν τέλει μιλούν για τη «γοητεία των υποσχέσεων», των καθοριστικών αυτών δεσμεύσεων, που τις δίνουμε και τις αποζητάμε, έστω και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμιά φορά στη ζωή, όπως και στην τέχνη, αρκεί απλώς να υπάρχει αληθοφάνεια.

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

BRAINFIT
ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Συγγραφέας: ΑΝΤΕΡΣ ΧΑΝΣΕΝ
Μετάφραση: ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ



Υπάρχει στ’ αλήθεια τρόπος να μειώσουμε το στρες τονώνοντας παράλληλα τη μνήμη μας; Να βελτιώσουμε το IQ μας επιβραδύνοντας παράλληλα τη διαδικασία της γήρανσης; Να γίνουμε πιο δημιουργικοί ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανότητα συγκέντρωσης; Η απάντηση είναι απλή: κίνηση. Όλα τα δεδομένα της έρευνας στις νευροεπιστήμες σήμερα κατατείνουν, περισσότερο από ποτέ, στο συμπέρασμα πως η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στις γνωστικές μας λειτουργίες είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακή. Στο Brainfit, ο Σουηδός ψυχίατρος Άντερς Χάνσεν μάς ξεναγεί, με απλό και εμπνευσμένο τρόπο, στον κόσμο του εγκεφάλου συνολικά, παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα ευρήματα για την υγεία του κέντρου της ύπαρξής μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅