Νέες ποιητικές συλλογές από ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 Νέες ποιητικές συλλογές από ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Ζήτημα Αναπνοής

Η ποίηση ως πηγαία ανθρώπινη έκφραση

‘’Το άγγιγµα των χειλιών δίχως πόθο,
είναι ένα άσεµνο φιλί στην ηθική του έρωτα’’


Η απελευθερωτική διάσταση της ποίησης έγκειται στο να επιτρέπει στον άνθρωπο που συγγράφει να εκφράσει δίχως φραγμούς συναισθήματα και ιδέες που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν άρρητα, παγιδευμένα στο εσωτερικό μας χωρίς διέξοδο. Αποτυπώνοντάς τα όμως στο χαρτί, δίνεται η δυνατότητα ο εσωτερικός κόσμος να ξεδιπλωθεί ανάγλυφα, χωρίς αίσθημα ντροπής, ελεύθερος επιτέλους να ‘’αναπνεύσει’’.
Η ταλαντούχα ποιήτρια Ελένη Αναστασίου μας παρουσιάζεται δυναμικά με την ποιητική της συλλογή ‘’Ζήτημα Αναπνοής’’, ορμώμενη από τις θεατρικές της σπουδές και τις ανησυχίες της, με τον αρτιότατο αυτό συνδυασμό να αποτυπώνεται δεξιοτεχνικά στους ποιητικούς της στίχους.
  
 Η Ελένη Αναστασίου, γεννημένη στις 19/06/1996, έχει µεγαλώσει στην πανέµορφη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται ενεργά µε το θέατρο και τη συγγραφή.


Άδειος Καθρέπτης

Η ποίηση ως θέαση του εαυτού

‘’Δεν είχα καιρό για σκέψεις,
ζητιάνεψα μονάχα λίγο οξυγόνο.’’


Όταν κανείς έρχεται αντιμέτωπος με έναν καθρέφτη, είναι σε θέση να έχει μια πλήρη θέαση του εαυτού του. Η σωματική έποψη είναι μόνο ένα κομμάτι της επαφής αυτής, με το άλλο –και δυνητικά σκληρότερο– να είναι η έποψη των συναισθημάτων. Η αισιοδοξία, η χαρά, η απογοήτευση, η θλίψη, ολόκληρος ο εσωτερικός μας κόσμος αποτυπώνεται πάνω μας και μας αποκαλύπτεται στο σύνολό του όταν αντικρίζουμε το είδωλο του εαυτού μας στον καθρέφτη. Ενίοτε αυτό που κατοπτρίζεται εκεί μοιάζει να είναι κενό, και κατά συνέπεια ο καθρέφτης μοιάζει ‘’άδειος’’.
Η Μία Κωνσταντινίδου, έχοντας σαφείς επιρροές από τη ρωσική λογοτεχνία και ποίηση, με τις οποίες έχει ιδιαίτερη επαφή από μικρή ηλικία, μας παραδίδει μια συγκλονιστική ποιητική συλλογή, όπου ο κύριος άξονας είναι η διεξοδική διερεύνηση των συναισθημάτων που μπορεί να καταστήσουν έναν καθρέφτη ‘’άδειο’’. Μια βαθιά προσωπική κατάθεση, με στόχο να προσφέρει υποστήριξη μέσω της έκφρασης κοινών βιωμάτων σε ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες και συναισθήματα.
 

 Η Μία Κωνσταντινίδου ξεκίνησε να συγγράφει από µικρή ηλικία, δεχόµενη επιρροές από τη ρωσική λογοτεχνία και  ιδιαίτερα από τον βασικότερο εκφραστή της, Ιωσήφ Αλεξάντροβιτς Μπρόντσκι. Σήµερα γράφει ποίηση στα ελληνικά και στα ρωσικά, ενώ παράλληλα ασχολείται µε τη µετάφραση ρωσικής ποίησης.

Το Τραγούδι της Ψυχής μου

Η ποίηση ως διαδικασία αναζήτησης 

‘’Ακούστε το τραγούδι της ψυχής μου
Και θα μάθετε την αρχή όλων των πραγμάτων’’


Η διαδικασία της συγγραφής ενέχει ως καίριο στοιχείο τη διεξοδική ενδοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της αποτύπωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων στο χαρτί, ο συγγραφέας καλείται να εξερευνήσει και να χαρτογραφήσει αναλυτικά τον εσωτερικό του κόσμο, γεγονός το οποίο έχει συχνά ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη πλευρών του εαυτού που ήταν αθέατες μέχρι τότε. Ο έμπειρος συγγραφέας Βασίλης Ξενόπουλος μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ποιητικής ανακάλυψης του εαυτού, με οδηγό τους στίχους του.
Ένα ταξίδι στο οποίο ο αναγνώστης καλείται να εμπνευστεί από τον ποιητή και ενδεχομένως να διερευνήσει το κατά πόσον αυτός ο ίδιος κρύβει μέσα του έναν ποιητή.

 

Ο Βασίλης Ξενόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο και εργάζεται στην πόλη. Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το έζησε σε χωριό και η φύση έχει γίνει πλέον κομμάτι της ψυχής του. Έκτοτε κοιτά πώς να γεφυρώσει τις ευκολίες που προσφέρει μια πόλη με την ελευθερία της φύσης.
Ασχολείται με τη συγγραφή από το γυμνάσιο. Πρόζα και ποίηση. Έχει εκδώσει διηγήματα και ποιήματά του σε ψηφιακή μορφή. Το διήγημά του «Η Κατερίνα των Νεκρών» με το ψευδώνυμο Xenowsky από τις ψηφιακές εκδόσεις Σαΐτα ήταν και το πρώτο που εκδόθηκε. Έπειτα από κάποια χρόνια ακολούθησαν το κοσμογονικό παραμύθι του «Έρως» που ανέβηκε στο site The Weird Side Daily, και τα διηγήματά του «Η Κραυγή της Ίριδας» και «Ο Χαμένος Άνθρωπος», που ανέβηκαν στο site Nyctophilia.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ