Νέες συλλογές διηγημάτων που συναρπάζουν! από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 

Σταγόνες

Μικρές Ιστορίες του Έρωτα, του Χρόνου, του Θανάτου

''Πάντα θα υπάρχουνε ρουφκιάνοι και καλοθελητές, για να γράφεται η ιστορία της Ελλάδας μαύρη."

Είκοσι οκτώ μικρές ιστορίες συναπαρτίζουν τη νέα συλλογή διηγημάτων ''Σταγόνες''. Ιστορίες που αφορούν ανθρώπους και στιγμές από τις ζωές τους, αξιομνημόνευτες είτε επειδή ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες είτε ακριβώς επειδή τις περιγράφουν επιγραμματικά μέσα στη φυσιολογικότητά τους. Ιστορίες στις οποίες η φαντασία του συγγραφέα πλέκεται με τις μνήμες, τις διηγήσεις και τις εμπειρίες του από τη ζωή του στη Νάουσα, προκειμένου να μας δοθεί ένα πολύχρωμο και πολυεπίπεδο σύνολο. Ένα σύνολο όπου υμνείται ο Άνθρωπος, με όλες τις πτυχές και τις αντιφάσεις που διέπουν τον βίο του. 
    
Ο βραβευμένος Ναουσαίος συγγραφέας Γιώργος Κασαπίδης, στο τρίτο του συγγραφικό εγχείρημα, μας παραδίδει μια συλλογή διηγημάτων γεμάτη φρεσκάδα, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, σαν τα κυριακάτικα γλυκά των οικογενειακών μας τραπεζιών.


Ο Γιώργος Θ. Κασαπίδης γεννήθηκε μιαν Άνοιξη στη Νάουσα, σε μια προσφυγογειτονιά που έμπαζε αγάπη. Ζει σε ποιήματα, σε παραμύθια, σε στίχους, σε διηγήματα, σε θεατρικά κείμενα. Μπερδεύει ολημερίς γράμματα, λέξεις, προτάσεις. Έκανε ραδιόφωνο και ζωγραφίζει. Κείμενα του και φωτογραφίες του βλέπουμε τακτικά στο rejected.gr. Κάνει θέατρο από μαθητής και είναι συνιδρυτής της θεατρικής ομάδας ''Αίρεσις''. Έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθέτησε τα τέσσερα τελευταία τρέιλερ των θεατρικών παραστάσεων για λογαριασμό της ''Αίρεσις''. 
Περιοδικά και sites της Νάουσας και της γύρω περιοχής φιλοξένησαν διηγήματά του. Το 2016 εξέδωσε το παραμύθι ''Η Κουκίδα, το Στίγμα κι ο Αέρας'' και το 2018 το ποιητικό παραμύθι ''Το Δέντρο της Αγάπης'' από τις Εκδόσεις Πηγή. Έχει βραβευτεί για το διήγημα του ''...βράδιασε και πού θα μείνω'' σε διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου iWrite.

Αόρατα Μέλη

Δώδεκα Διηγήματα για την Απώλεια

''Το μόνο που μπορούσα να κάνω, το μόνο που δεν μου απαγορευόταν να κάνω, ήταν ένα νεύμα αποχαιρετισμού.''

Ένα κοινό νήμα το οποίο συνδέει δώδεκα ιστορίες. Από έναν νέο, ο οποίος αναζητά τον εξαφανισμένο φίλο του στο Παρίσι, ως τον Σερζ Προκόφιεφ, που πεθαίνει ακριβώς την ίδια μέρα με τον Στάλιν, όλες οι ιστορίες της συλλογής διαπραγματεύονται το βάρος της απώλειας και της διαχείρισης της. Εάν ''όποιος χάνεται, όλα τα χρέη ξεπληρώνει'', όποιος μένει πίσω καλείται να διαχειριστεί ανυπέρβλητο φορτίο. 
Ο βραβευμένος συγγραφέας Χριστόφορος Νικολάου μας παραδίδει μια συλλογή από δώδεκα διηγήματα, απλωμένα στον χώρο και τον χρόνο, τα οποία μας προσφέρουν δεξιοτεχνικά μια διεξοδική διερεύνηση του πανανθρώπινου συναισθήματος της απώλειας. 

Ο Χριστόφορος Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Σπούδασε Χημεία και Βιολογία. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθησε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά τελικά εργάστηκε ως ερευνητής στον τομέα της Βιοπληροφορικής στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη και τη Βοστώνη. Από το 2010 έως το 2020 ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα είναι ερευνητής στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών ''Αλέξανδρος Φλέμινγκ''. Ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του και τον γιο του.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή ''Χακί Χαϊκού'' (2010), από κοινού με τον Τάσο Ζαφειριάδη, με ποιήματα εμπνευσμένα από τη στρατιωτική θητεία. Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε διαδικτυακά περιοδικά λόγου, ενώ το διήγμα του ''Ο Άνθρωπος στο Παγκάκι'' έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό από την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. Τα ''Αόρατα Μέλη'' είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων του

Η Ματωμένη Φλογέρα και άλλες ιστορίες

 Οκτώ Διηγήματα ανάμεσα στο Παραμύθι και τον Ρεαλισμό

''Να πάτε στον διάολο όλοι, παλιοτσιβάδες πεταμένοι, κιοτήδες, σπουργιτόκαρδοι. Κάντε ό,τι θέλετε. Εγώ ούτε γυναίκα ούτε κόρη έχω, για να ανησυχώ.''

Ιστορίες οι οποίες περιδιαβαίνουν το σύνολο του ελλαδικού χώρου, από τα ορεινά βλαχοχώρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ως τις Κυκλάδες. Ιστορίες όπου πρωταγωνιστούν φιγούρες του περιβάλλοντος που περνούν απαρατήρητες στις μέρες μας, αποτραβηγμένες και λησμονημένες σε ένα παρελθόν το οποίο μοιάζει ταυτόχρονα μακρινό και οικείο.

Ο ερημίτης, ο προδότης, ο περιπλανώμενος μουσικός, το μέλος της αίρεσης, ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες της παρούσας συλογής διηγημάτων, σαν να έχουν παρασυρθεί από τις απόκοσμες νότες μιας ματωμένης φλογέρας στα χέρια ένας λογοτέχνη – αυλητή. 

Ο Γιώργος Σαββανάκης, έχοντας πηγαίο λογοτεχνικό ταλέντο που ενισχύεται από τις σπουδές και τις έρευνες του, μας παραδίδει οκτώ διηγήματα που αναμειγνύουν τον ρεαλισμό με τη φαντασία, με έντονο το στοιχείο της λαογραφίας. 

Ο Γιώργος Σαββανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βελεστίνο. Οι αφηγήσεις και οι ιστορίες του παππού του συντρόφευαν τα παιδικά του χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την αγάπη του αρχικά για τη μυθολογία και έπειτα για την ιστορία και την αρχαιολογία. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ''Οι Βλάχοι της Μαγνησίας'', μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ιστορικού περιεχομένου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται επαγγελματικά ως ξεναγός. Η συλλογή διηγημάτων ''Η Ματωμένη Φλογέρα'' αποτελεί την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ