Έρωτες, εγκλήματα και κοινωνικοί προβληματισμοί από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 

Νέες αφηγηματικέες φωνές διεκδικούν την προσοχή μας.

Ο έρωτας, η δύναμη της ψυχής, τα όνειρα, οι αλλαγές, η ανάγκη έκφρασης, και οι αναμνήσεις, είναι κομμάτια της ζωής από τα οποία οι συγγραφείς μας εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους.

Το βιβλίο της μεγάλης ανοχής

Ένας άνθρωπος εισέρχεται στον σκληρό ανταγωνιστικό στίβο της ζωής. Η αναζήτηση του εαυτού του και η µανιώδης προσπάθειά του να τον διατηρήσει αλώβητο κατά τη σύγκρουσή του µε την παράνοια και το σουρεαλιστικό κυνισµό του κοινωνικού περιβάλλοντος, απογυµνώνουν τις βιωµένες αντιφάσεις και τον οδηγούν σε υπαρξιακό εγκλωβισµό. Μέσα από αλλεπάλληλες εµπειρίες ή φαντασιώσεις, οδηγείται στην επανάσταση, η οποία προσφέρει πάντα µια λύτρωση και µια νέα αρχή, παρά τη φαινοµενική κατάρρευση που προκαλεί. Ίσως να είναι η οριακή στιγµή της κατάρρευσης που καθιστά κάθε είδους επανάσταση ποθητή για κάθε καταπιεσµένο.

 

Ο Γιάννης Λαδάκης γεννήθηκε το 1992 στην Πτολεµαΐδα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ το καλοκαίρι του 2017, ενώ συνεχίζει την ακαδηµαϊκή του πορεία στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ. Η ενασχόλησή του µε τη συγγραφή ήρθε ως φυσικό αποτέλεσµα των αναζητήσεων και προβληµατισµών που άντλησε από τη συνεχή επαφή µε σηµεία αντιφάσεων που εγείρονται στην καθηµερινότητα. Εργάζεται καθηµερινά πάνω στην τέχνη του και έχει ήδη να επιδείξει ένα αξιόλογο σύνολο ανέκδοτων κειµένων. Στόχος του είναι να αφυπνίσει και να αφυπνιστεί, εντάσσοντας τον εαυτό του στο σύνολο των ανθρώπινων µαζών που ασφυκτιούν, περιορίζοντας τη ζωή τους στον επίπλαστο κόσµο των θεαµάτων και των εντυπώσεων.

Έχει ήδη να επιδείξει δύο εκδοτικές απόπειρες: τη βραβευµένη από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών νουβέλα του Τα ίχνη της καταχνιάς (2015) και το µυθιστόρηµα Αποµόνωση (2019, Πηγή), έργα που έχουν λάβει πολύ ενθαρρυντικές κριτικές. Και τα δύο κείµενα κινούνται στα όρια µεταξύ φιλοσοφικής εξιστόρησης-αφήγησης και δυστοπίας. Το 2020 προχώρησε στην αυτοέκδοση του βιβλίου Στο περιθώριο, µια σύµπραξη φωτογραφίας και ποίησης, σε συνεργασία µε τη φωτογράφο Εβίτα Καγιά.


Οργή Γένους Θηλυκού

Αριάδνη, Άγγελος, Γεράσιμος και Ζήσης: η μοίρα τούς ένωσε και τους έδεσε με τη δύναμη της φιλίας. Ελβίρα, η γυναίκα που έκανε το λάθος να ερωτευτεί έναν από αυτούς. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη μιας γυναίκας για το αντικείμενο του πόθου της; Μπορεί να θυσιάσει το μέλλον της και αυτό των γύρω της; Εκδίκηση, πάθος, έρωτας και φιλία, όλα θα δοκιμαστούν από τον χρόνο.

 

Η Γεωργία Μπακλή-Γούλα, με καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με σπουδές νηπιαγωγού ειδικής αγωγής, βρήκε τον δρόμο να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αγνή αγάπη της προς τα παιδιά. Μόνιμη ενασχόλησή της τα βιβλία, η μουσι- κή και ο εθισμός με τη γαλήνη της θάλασσας και του λιογέρματος. Δεν άργησε να στραφεί στη συγγραφή· ο Thomas Hardy, η Emily Brontë και ο Stephen King κατάφεραν να ξυπνήσουν την πένα της. Ξεκίνησε με δειλά βήματα να δημοσιεύει δοκίμια, στην αρχή στο προσωπικό της blog και αργότερα σε άλλα, ακόμα και σε ερασιτεχνικές ομάδες. Παρακολούθησε δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής και αρκετές παραστάσεις θεάτρου. Αυτά ήταν αρκετά για να την εμπνεύσουν να δημιουργήσει το πρώτο της βιβλίο, Οι πέντε δρόμοι του έρωτα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

 


Ξεφλουδισμένα Στόρια

Διηγήµατα µε ήρωες νεότητας από καιρό ξοδεµένης και µέσης ηλικίας που ξεπέφτει. Ξεφλουδισµένες ιστορίες, σαν περιπλανήσεις σκιών που οδηγούν σε απόγνωση, κάποιες σε κάθαρση, αλλά ποτέ στη λήθη. Ξενάγηση σε δρόµους που φωνάζουν και ανθρώπους που µένουν σιωπηλοί. Γειτονιές όπου το λούµπεν αναµειγνύεται µε το καθωσπρέπει, σε µια πόλη του ’60 ως το σήµερα. Αναιµικές φαινοµενικά υπάρξεις, σε χώρους κρυµµένους από τα περιθώρια στο ηµίφως. Τι συµβαίνει σ’ έναν ταξιτζή νυχτερινής βάρδιας, ποια είναι η φιλία α λα αγγλικά, ποιες είναι οι αποδείξεις αγάπης, πόσες παλιές φωτογραφίες χρειάζεται κάποιος; Γιατί τα βάσανα είναι η ποίηση των φτωχών.

 

Ο Νικόλαος K. Βαβδινούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν 48 έτη και για χρόνια πλάγιαζε νωρίς. Στα δεκαοκτώ χώρισε εγκαρδίως µε το Αµερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου. Μετά από πενταετή σχέση µε το τµήµα των Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών και παρά τις διαρκείς του απιστίες προς αυτό, µε ωφελούµενη τη συγγραφή και την ανάγνωση περισσότερο λογοτεχνικών παρά ακαδηµαϊκών στύλων σοφίας, κατόρθωσε να αποκτήσει ως προικοθήρας την ικανότητα του µηχανικού, τη σοφία της βέλτιστης προσπάθειας και την υποµονή στην επαναληπτική συνόρθωση προς ελαχιστοποίηση των λαθών. Το συρτάρι του γραφείου ήταν ανοιχτό και άδειο στα είκοσί του αλλά τώρα διαµαρτύρεται, εκλιπαρώντας για αποσυµφόρηση. Άρχισε έτσι να φλερτάρει µε το ταχυδροµείο και τους εκδοτικούς οίκους, αναµένοντας, ως επίδοξος «ιδαλγός» νυµφίος, το «ναι», προσφέροντάς σας, αναγνώστες, όχι δαχτυλίδι, αλλά τις σελίδες µιας κατάδυσης, µε ύφος πολύ πιο σκοτεινό από το κεχαριτωµένο που σας απευθύνεται.


Διηγήµατά του βραβεύτηκαν στους ακόλουθους διαγωνισµούς:

• «Παράξενες µέρες στη Θεσσαλονίκη», 1ο βραβείο

• «Σοσιαλιστικές Ιστορίες», 1ο βραβείο

• «Ένα Βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη», 4ο βραβείο

 


Διαδρομές Ελευθερίας

«Ένα παιχνίδι είναι η ζωή µας, εν τέλει. Ένα θεατρικό, µε µας όλους σε ρόλους πρωταγωνιστών και κοµπάρσων. Το θέµα δεν είναι ποιος γράφει το σενάριο, αλλά µε πόσο πάθος επενδύει κανείς το παίξιµό του. Και τι ελευθερίες τολµά να πάρει σε σχέση µε τον αρχικό του ρόλο. Στον αυτοσχεδιασµό είναι όλη η ουσία».

Eνα τηλεπαιχνίδι. Ένας νικητής-σύµβολο ελευθερίας. Ανάµεσα στους τέσσερις φιναλίστ, η βιβλιοθηκάριος µε τη χάρτινή της ασπίδα και ο πιλότος µε τους αιθέρες του. Άννα και Αλέξης, κόσµοι αντίθετοι. Πόσο κοντά µπορούν να έρθουν; Ένα στοίχηµα θα συνδέσει τις ζωές τους και έξω από το παιχνίδι, δίνοντας στη σχέση τους µια τρυφερή χροιά. Στον αντίποδα η µικρότερη αδελφή της Άννας, η Αγγελική. Από παιδί συγκρίνεται µαζί της, χωρίς αυτό να µετριάσει την αφοσίωση και την αγάπη που νιώθει για εκείνη. Επαναστατική και ατίθαση, είναι η νύχτα στη µέρα της Άννας. Και δεν αφήνει ασυγκίνητη τη σκοτεινή πλευρά του Αλέξη.Όταν ο αδελφικός δεσµός έρχεται αντιµέτωπος µε απρόβλεπτα διλήµµατα, οι ζωές όλων περιπλέκονται. Έρωτας, ζωή, θάνατος. Διαδροµές. Που ενίοτε τέµνονται, άλλοτε αποκλίνουν. Που µερικές φορές οδηγούν σε αδιέξοδο. Που, τελικά, τείνουν προς την ελευθερία.


Η Χριστίνα Σαββάκη γεννήθηκε στη Ρόδο, στις 18 Μαΐου 1971. Είναι παντρεµένη και µητέρα δύο κοριτσιών. Σπούδασε κλινική ψυχολογία παιδιού, εφήβου και ενηλίκου στη Γαλλία και εργάστηκε σε δοµές υποστήριξης για άτοµα µε αναπηρία, καθώς και στην ψυχιατρική κλινική και στο ιατρείο πόνου του Γενικού Νοσοκοµείου Ρόδου. Σήµερα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης και ψυχοθεραπείας, ενώ παράλληλα είναι εµψυχώτρια οµάδων αυτογνωσίας µέσα από την τέχνη. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στον σταθµό Στο Κόκκινο Ρόδου µε την εκποµπή «Book Therapy», που είχε την ιδιαιτερότητα να προσεγγίζει ψυχολογικά θέµατα µέσα από τη λογοτεχνία και τη µουσική. Το 2013 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της µε τίτλο Ζωή σαν λευκή νύχτα.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ