Βιβλία που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 


Το καλοκαίρι του 1922, ο Μαρσέλ Προυστ, στην ερώτηση εφημερίδας «Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα επιδρούσε στους ανθρώπους η ξαφνική είδηση μιας επικείμενης καταστροφής του κόσμου;», απάντησε:

«Νομίζω ότι η ζωή, αίφνης, θα μας φαινόταν υπέροχη αν τυχόν μας απειλούσε ο θάνατος, όπως λέτε. Σκεφτείτε μόνο πόσα σχέδια, ταξίδια, ειδύλλια ή μελήματα μας επιφυλάσσει, τα οποία καθίστανται αόρατα ένεκα της οκνηρίας μας που, με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μέλλον, αναβάλλει επ’ αόριστον.

Αλλά μπροστά στην απειλή ότι όλ’ αυτά θα έπαυαν διά παντός να είναι εφικτά, πόσο ωραία θα μας φαινόταν ξανά η ζωή! Αχ! Ας μην ήταν να γίνει τώρα αυτή η καταστροφή και δε θα διστάζαμε διόλου να επισκεφτούμε τις νέες αίθουσες του Λούβρου, να πέσουμε στα πόδια της δίδας Χ, να ταξιδέψουμε στην Ινδία.

Η καταστροφή δεν επέρχεται, αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε απ’ όλα αυτά, διότι επανερχόμαστε στην καρδιά της καθημερινότητας, όπου η ολιγωρία νεκρώνει την επιθυμία μας. Κι όμως, δε θα έπρεπε να έχουμε ανάγκη την καταστροφή για να αγαπούμε τη ζωή σήμερα. Θα ήταν αρκετό να σκεφτούμε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μπορεί να πεθάνουμε απόψε». (Αλαίν ντε Μποττόν, Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, Εκδόσεις Πατάκη, 2002).

Σκεπτόμενοι τα λόγια του, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε βιβλία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό: να αγαπάτε τη ζωή σήμερα, να εντάξετε τη φιλοσοφία στην καθημερινότητά σας, να βρείτε εσωτερική γαλήνη και να ζήσετε ήρεμα, ενσυνείδητα, ευτυχισμένα.

Με άλλα λόγια, σας προτείνουμε βιβλία που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή!

Περπατώντας με τους φιλοσόφους
Roger-Pol Droit
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Δείξε μου πώς περπατάς, να σου πω πώς σκέφτεσαι. Ο Αριστοτέλης περπατούσε στο γυμναστήριο του Λυκείου με τους μαθητές του, ο Καντ έκανε τον καθημερινό του περίπατο στο Κένινγκσμπεργκ, ο Ρουσσό διέσχισε τη Γαλλία με τα πόδια, ο Νίτσε περπατούσε στις κορυφές του Ζιλς Μαρία… Οι μορφές όλων αυτών των φιλοσόφων είναι οικείες. Ωστόσο, καλούμαστε να ανακαλύψουμε αρκετούς ακόμα στοχαστές που διαμόρφωσαν τη σκέψη τους «περπατώντας» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αρκεί να ακολουθήσουμε τους φιλοσόφους στις περιπλανήσεις τους, συντροφιά με τον Roger-Pol Droit, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, και από την Κοπεγχάγη μέχρι το Θιβέτ, για να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό η δίποδη βάδιση καθορίζει την ανθρώπινη φύση μας. Και για να κατανοήσουμε ότι το περπάτημα, ο λόγος και η σκέψη συνιστούν ενιαία κίνηση, η οποία απαρτίζεται από την παραλίγο πτώση και την επακόλουθη ανάκτηση της ισορροπίας. Με είκοσι επτά ολοζώντανες αριστοτεχνικές αφηγήσεις και άξονα το περπάτημα, ο Roger-Pol Droit συνθέτει μια εντελώς πρωτότυπη μικρή ιστορία της φιλοσοφίας.

Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου
Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Γιάννης Ε. Ανδρέου

Ο Μαρσέλ Προυστ, συγγραφέας του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, ενός από τα σπουδαιότερα και εκτενέστερα έργα του 20ού αιώνα, υπήρξε μια από τις πιο ανεκτίμητες αυθεντίες ως προς το πώς μπορούμε να ζήσουμε βίο πλουσιότερο, ευτυχέστερο και πιο επιτυχημένο. Αν και ο ίδιος σπανίως ήταν ευτυχής, το Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου αποτελεί μια καταπληκτική μελέτη που μας δείχνει πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από το έργο του. Το βιβλίο αυτό δίνει την εικόνα του Προυστ καλύτερα από αναρίθμητες βιογραφίες. Γραμμένο με την κομψότητα και το χιούμορ που χαρακτηρίζουν τα βιβλία του Αλαίν ντε Μποττόν, αποτελεί ένα έξοχο βιογραφικό σκαρίφημα μιας από τις σαγηνευτικότερες μορφές της λογοτεχνίας και μια πνευματώδη σπουδή στη φιλολογική κριτική. Βασισμένος στα πιο συνηθισμένα παράπονα για την καθημερινή ζωή, ο Αλαίν ντε Μποττόν αποκαλύπτει τις σκέψεις του Προυστ για θέματα όπως: -Πώς να αναζωογονήσεις μια σχέση, -Πώς να επιλέξεις καλό γιατρό, -Πώς να απολαύσεις τις διακοπές, -Πώς να επωφεληθείς από κάτι που σε βασανίζει, -Πώς να κάνεις πολλούς φίλους, -Γιατί δεν πρέπει να διαβάζεις πολλά βιβλία, -Γιατί δεν πρέπει να πλαγιάσεις ποτέ με κάποιον ή κάποια στο πρώτο ραντεβού, -Γιατί να μην ψωνίζεις ρούχα βιαστικά. Απ' όλα αυτά προκύπτει μια ολοζώντανη προσωπογραφία εκείνου του εκκεντρικού αλλά βαθύτατα συμπονετικού ανθρώπου που βασίζεται στις επιστολές, στα δοκίμια και στα λογοτεχνικά έργα του. Παρά τη φήμη του ως ανθρώπου που πέρασε τη ζωή του σ' ένα δωμάτιο με μονωμένους τοίχους, ο Προυστ είχε να προσφέρει σοφία σχετικά με τα εγκόσμια και υποστήριζε πως, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα μπορούσε να πει ακόμη και στον Σουάν πώς να κερδίσει την Οντέτ.



Σκέψου όπως ο Αριστοτέλης: Η φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή
Mortimer J. Adler
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Ο Αριστοτέλης δίδαξε λογική στον Μέγα Αλέξανδρο και, μέσα από το φιλοσοφικό του έργο, σε κάθε φιλόσοφο μετά απ’ αυτόν και ως τις μέρες μας. Σ’ αυτό το κλασικό βιβλίο, ο Αμερικανός φιλόσοφος Μόρτιμερ Tζ. Άντλερ διδάσκει σε όλους εμάς την ουσία του μη κοινού νου της αριστοτελικής λογικής, παρουσιάζοντας την αριστοτελική κοσμοθεωρία και φιλοσοφία με σύγχρονο, ευχάριστο και διαυγή τρόπο. Φέρνοντας το αριστοτελικό έργο στην καθημερινή ζωή, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να σκέφτονται φιλοσοφικά, το βιβλίο αυτό μας ανοίγει έναν μοναδικό δρόμο καλλιέργειας της σκέψης και της κριτικής ικανότητας, αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης.


Η πηγή: Άνοιξε τον νου σου, άλλαξε τη ζωή σου
Tara Swart
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Αν μπορούσατε να έχετε ό,τι θέλετε στη ζωή, τι θα ήταν αυτό;

Ο εγκέφαλός μας έχει 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, που διαμορφώνουν τις αποκρίσεις μας στον κόσμο που μας περιβάλλει. Το ερώτημα όμως εδώ είναι: είναι εστιασμένος ο νους μου στις βαθύτερες επιθυμίες και αξίες μου ή μήπως λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο;

Η έρευνα στο πεδίο της νευροεπιστήμης αποδεικνύει ότι μπορούμε να μεταβάλουμε ενεργητικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Μία από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς επιστήμονες, η Δρ Τάρα Σουόρτ, δείχνει στην «Πηγή» πώς μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα για να μεταμορφώσουμε τον νου μας και να κατακτήσουμε όλα αυτά που ποθούμε και που νιώθουμε πως μας προσπερνούν καθημερινά.

Τα πράγματα που επιθυμούμε περισσότερο στη ζωή –υγεία, ευτυχία, πλούτος, αγάπη– δεν εξαρτώνται από μυστηριώδεις δυνάμεις, αλλά από την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να πράττουμε· με άλλα λόγια, από τον εγκέφαλό μας.


Το θαύμα Σπινόζα, ή Όταν η φιλοσοφία μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή
Φρεντερίκ Λενουάρ
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη - Γαρέφη

Εξοστρακισμένος από την εβραϊκή κοινότητα σε ηλικία 23 ετών για αιρετική πρακτική, ο Μπαρούχ Σπινόζα (1632-1677) αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στη φιλοσοφία.

Αντικειμενικός του στόχος; Να ανακαλύψει ένα αληθινό αγαθό το οποίο θα του «παρέχει στην αιωνιότητα την απόλαυση μιας υπέρτατης και ατέρμονης χαράς». Στα είκοσι πέντε χρόνια που του απομένουν να ζήσει, ο Σπινόζα οικοδομεί ένα επαναστατικό έργο. Πώς μπόρεσε αυτός ο άνθρωπος, στην καρδιά του 17ου αιώνα, να είναι ο προάγγελος του Διαφωτισμού και των νεωτερικών δημοκρατιών μας; Ο πρωτοπόρος μιας ιστορικής και κριτικής ανάγνωσης της Βίβλου; Ο ιδρυτής της ψυχολογίας του βάθους; Ο εισηγητής της φιλολογίας, της κοινωνιολογίας και της εθνολογίας; Και, προπαντός, ο επινοητής μιας φιλοσοφίας θεμελιωμένης στην επιθυμία και στη χαρά, η οποία ανέτρεψε τις περί Θεού, ηθικής και ευτυχίας αντιλήψεις μας;

Από πολλές απόψεις ο Σπινόζα είναι πολύ πιο μπροστά όχι μόνο από την εποχή του, αλλά και από τη δική μας. Αυτό ακριβώς αποκαλώ το θαύμα Σπινόζα. Φ.Λ.

Ξεκινώντας την αφήγησή του από την παραδειγματική ζωή του Σπινόζα, τον οποίο πνεύματα όπως ο Γκαίτε, ο Νίτσε, ο Φρόυντ και ο Αϊνστάιν θεωρούσαν μέγιστο των φιλοσόφων, ο Φρεντερίκ Λενουάρ καθιστά προσιτή την πληθωρική του σκέψη και καταθέτει μια φιλοσοφική πραγματεία χειραφέτησης. Το Θαύμα Σπινόζα είναι η συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της σκέψης ενός μοναδικού στοχαστή, ένα βιβλίο που εμπνέει στον αναγνώστη την επιθυμία να προσεγγίσει την υπέρτατη χαρά και τη δύναμη να την επιδιώξει.

Να μη χλευάζουμε, να μη θρηνολογούμε, να μην καταφρονούμε, αλλά να κατανοούμε.
Χαρά είναι η μετάβαση από μια μικρότερη σε μια μεγαλύτερη τελειότητα.
Οι ψυχές δε νικιούνται με τα όπλα αλλά με την Αγάπη και τη Γενναιοφροσύνη.
Δεν επιθυμούμε κάτι επειδή το κρίνουμε καλό, αλλά, αντιθέτως, κρίνουμε κάτι καλό επειδή το επιθυμούμε.
Αισθανόμαστε και βιώνουμε ότι είμαστε αιώνιοι.

Αφορισμοί του Μπαρούχ Σπινόζα
Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή
Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς κινούνται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και —το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό— πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα.


Ζεν ή η τέχνη της απλής ζωής: 100 πρακτικές συμβουλές από έναν Ιάπωνα μοναχό για μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή
Σούνµιο Μαζούνο
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Εκατό συµβουλές από τον Ιάπωνα Σούνµιο Μαζούνο, βουδιστή µοναχό και δάσκαλο του Ζεν: Πώς θα βρούµε τη γαλήνη; Πώς θα απαλλαγούµε από τα περιττά υλικά και ψυχικά βάρη; Τι σηµαίνει «είµαι πολύ απασχοληµένος» στον σύγχρονο κόσµο; Ποια είναι τα µυστικά της µακροζωίας; Πώς θα απολαύσουµε την κάθε συνηθισµένη µέρα; Γιατί είναι τόσο δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις; Και πώς µπορούµε να τις διευκολύνουµε; Απλές συµβουλές για απλές αλλαγές στη ζωή µας, που µπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσµατα.

Στον βουδισµό λέµε «όλες οι µέρες είναι καλές», εννοώντας ότι, είτε συµβαίνουν καλά πράγµατα είτε κακά, κάθε µέρα είναι πολύτιµη και µοναδική· δε θα ξανάρθει ποτέ. Η αξία της δεν ορίζεται από τα γεγονότα ή τις συναντήσεις, αλλά από το ίδιο µας το µυαλό.
Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος
Άρτουρ Σοπενχάουερ
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά

To βιβλίο αυτό αποτελεί μια μικρή πραγματεία πρακτικής σοφίας με στόχο την κατάκτηση της ευτυχίας. Πώς όμως ο δάσκαλος του σύγχρονου πεσιμισμού, ο Άρτουρ Σοπενχάουερ, καταπιάστηκε με ένα τέτοιο εγχείρημα; Το έκανε διότι άλλο η θεωρητική φιλοσοφία και άλλο η πρακτική σοφία της ζωής: δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την ελπίδα ούτε να γυρνάμε την πλάτη σε κανόνες ζωής, αποφθέγματα και συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η πεσιμιστική πεποίθηση ότι η ζωή μας αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον πόνο και στην ανία είναι αυτή ακριβώς που καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας πρακτικής σοφίας για να ζούμε καλύτερα. Είναι προς όφελός μας να βρούμε κανόνες ζωής για να περιορίσουμε τα δεινά της ύπαρξης, να αντέχουμε τα χτυπήματα της μοίρας και να κατακτήσουμε, αν όχι την απόλυτη ευτυχία, μια ευτυχία σχετική, την ευτυχία εκείνη που συνίσταται στην απουσία του πόνου.



Μιλώντας για τη σοφία σε όσους την αναζητούν
Φρεντερίκ Λενουάρ
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Σε διάλογο με τον ιδανικό αναγνώστη του, ο διάσημος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος αναζητά τα στοιχεία εκείνα που θα μας κάνουν να ζήσουμε μια καλή και επιτυχημένη ζωή, όχι με τη στενή έννοια της επαγγελματικής ή οικονομικής επιτυχίας, αλλά με την έννοια της πλήρους ζωής που αξίζει να πεις πως έζησες. Αντλώντας έμπνευση από τη σκέψη διαφορετικών στοχαστών και εποχών, από τον Επίκουρο και τον Επίκτητο ως τον Βούδα, από τον Σπινόζα ως τον Μονταίν, ο Λενουάρ μάς βοηθά να δώσουμε απάντηση σε ερωτήματα όπως: Πώς μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε σε αρμονία με τον κόσμο; Πώς μπορούμε να αγαπάμε περισσότερο και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι; Πώς μπορούμε να αγγίξουμε τη χαρά, τη γαλήνη, την εσωτερική ελευθερία;

Super brain: Πώς να αποδεσμεύσεις την εκρηκτική δύναμη του νου σου για να μεγιστοποιήσεις την υγεία, την ευτυχία και την πνευματική ευημερία σου
Deepak Chopra και Rudolph E. Tanzi
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εντελώς νέα και επαναστατική προσέγγιση του εγκεφάλου και μας δείχνει πώς μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό το εκπληκτικό όργανό μας σαν μια πύλη που θα μας οδηγήσει στην υγεία, στην ευτυχία και στην πνευματική ανάπτυξη. Ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και o καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι ένωσαν τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους προκειμένου να εξερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το ανεκμετάλλευτο δυναμικό του. Σε αντίθεση με τον «βασικό εγκέφαλο», που πραγματοποιεί τις καθημερινές λειτουργίες, ο Τσόπρα και ο Τάνζι μάς δείχνουν πώς, με την αυξημένη αυτοσυνειδησία και τη συνειδητή πρόθεση του ατόμου, ο εγκέφαλος μπορεί να διδαχτεί να υπερβαίνει τα φαινομενικά του όρια.

Το βιβλίο καταρρίπτει τους πέντε πιο διαδεδομένους μύθους για τον εγκέφαλο, οι οποίοι περιορίζουν το δυναμικό του, και μας εξηγεί πώς μπορούμε:

- να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο αντί να τον αφήνουμε να μας χρησιμοποιεί
- να δημιουργήσουμε τον ιδεώδη τρόπο ζωής για έναν υγιή εγκέφαλο
- να μειώσουμε τους κινδύνους της γήρανσης
- να προάγουμε την ευτυχία και την ευημερία μέσα από τη σύνδεση νους-σώμα
- να φτάσουμε στον φωτισμένο εγκέφαλο, την πύλη που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και στη μακαριότητα
- να υπερβούμε τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μας απειλούν, όπως είναι η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, το άγχος και η παχυσαρκία.


Για μια ευτυχισμένη ζωή
Σενέκας
Μετάφραση: Νίκος Πετρόχειλος

Η ηθική πραγματεία «Για μια ευτυχισμένη ζωή» («De vita beata»), που δεν σώζεται πλήρης, έχει γραφτεί στα τέλη της δεκαετίας του 50 μ.Χ. και απευθύνεται στον αδερφό του Σενέκα, Νοβάτο, που τώρα φέρει το καινούριο όνομα Γαλλίων· το έργο έχει τη μορφή απολογίας για τον τρόπο ζωής του φιλοσόφου — ασυνεπή, σύμφωνα με τις κατηγορίες πολλών. Ο κύριος όγκος του πεζού έργου του Σενέκα έχει καθαρή φιλοσοφική χροιά και, όσο κι αν ήταν μεγάλη η επίδραση των Πυθαγορείων στη σκέψη του, το έργο του αποτελεί σπουδαιότατη πηγή της ιστορίας του στωικισμού, στον οποίο ο συγγραφέας έδωσε πνευματικότερη μορφή και τον οποίο έκανε πολύ πιο ανθρώπινο.

Η σοφία του Ρίλκε. Οδηγός του ποιητή για τη ζωή
Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου

Στο βιβλίο αυτό –που είναι ένας θησαυρός σοφίας και πνευματικής διορατικότητας– ο Ούλριχ Μπέερ συγκέντρωσε, επιλέγοντας μέσα από χιλιάδες σελίδες αμετάφραστης έως τώρα αλληλογραφίας, τα καλύτερα κείμενα και τις πιο εύστοχες φιλοσοφικές παρατηρήσεις ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Το απότοκο της προσπάθειας αυτής είναι μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο η ανάγκη του ανθρώπου για νόημα και δημιουργία μπορεί να μας καθοδηγήσει κάθε στιγμή της ζωής μας. Χωρισμένες σε θεματικές ενότητες –που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από την καθημερινή μας συνύπαρξη με τους άλλους ως το μεθύσι της αγάπης και τη συγκλονιστική εμπειρία της απώλειας, από την αντιμετώπιση των δοκιμασιών ως τη φύση της έμπνευσης– σας παρουσιάζουμε τις σκέψεις του Ρίλκε ως προς το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας για να έχει αυτή νόημα.



Ταξίδια με τον Επίκουρο: Αναζητώντας τη φύση της ευτυχίας μέσα στο ελληνικό φως
Ντάνιελ Κλάιν
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Κάνοντας τη βόλτα του στην Ύδρα, ένας Ελληνοαµερικανός που βρίσκεται σε διακοπές συναντά έναν ηλικιωµένο Έλληνα που κάθεται σε έναν βράχο και αργοπίνει το ουζάκι του, ατενίζοντας ράθυµα τον ήλιο που δύει στη θάλασσα.

Ο Αµερικανός παρατηρεί ότι στους λόφους πίσω από τον γέροντα υπάρχουν αφρόντιστα ελαιόδεντρα, µε τις ελιές τους απλώς να πέφτουν και να κείτονται εδώ κι εκεί στο έδαφος. Τον ρωτάει σε ποιον ανήκουν τα δέντρα.

«Δικά µου είναι» απαντάει ο Έλληνας.
«Δε µαζεύεις τις ελιές;» ρωτάει ο Αµερικανός.
«Κόβω καµιά σαν τη χρειαστώ» λέει ο γέροντας.
«Μα δεν καταλαβαίνεις ότι, αν κλαδεύεις τα δέντρα και µαζεύεις τις ελιές στην ώρα τους, θα µπορείς να τις πουλάς; Στην Αµερική όλοι τρελαίνονται για παρθένο ελαιόλαδο και θα πλήρωναν ακριβά για να το έχουν».
«Τι να τα κάνω τα λεφτά;» ρωτάει ο γέρος Έλληνας.
«Ε, θα µπορούσες ν’ αγοράσεις ένα µεγάλο σπίτι και να προσλάβεις υπηρέτες να σου κάνουν όλες τις δουλειές».
«Και µετά τι θα έκανα;»
«Θα µπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις!»
«Δηλαδή να κάθοµαι έξω και να πίνω ούζο στο ηλιοβασίλεµα;»
61 μαθήματα καθημερινής ζωής από τους στωικούς
Μαξ Έξελμαν
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλιαράκι ο Μαξ Έξελµαν συγκεντρώνει µερικές σκέψεις των στωικών φιλοσόφων, οι οποίοι αποδεικνύονται σταθερά επίκαιροι. Η σοφία τους µπορεί να ανοίξει δρόµους στη σκέψη µας, να θεραπεύσει την ψυχή µας και να µας βοηθήσει να δούµε τη ζωή µας µε καινούριο βλέµµα, να γίνουµε καλύτεροι και πιο ευτυχισµένοι. Η φιλοσοφία των στωικών µπορεί να συνοψιστεί στην πρόταση που αναφέρεται στα προγράµµατα των 12 βηµάτων –«Θεέ µου, δώσε µου τη δύναµη να αλλάξω αυτά που µπορώ, την υποµονή να αντέξω αυτά που δεν µπορώ και τη σοφία για να διακρίνω τη διαφορά µεταξύ τους»–, αλλά την υπερβαίνει. Στοιχεία της στωικής φιλοσοφίας συναντάµε στον Κοµφούκιο, στον Βούδα, στις αντιλήψεις του New Age. O Μαξ Έξελµαν αναλύει µε απλό τρόπο τις µεγάλες αξίες που έχουν επηρεάσει τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά που βρίσκουν διαρκώς εµπόδια στις παρενέργειες και στα κενά του πολιτισµού.



Γνώθι σαυτόν σε εννέα μαθήματα.
Η μέθοδος Εννεάγραμμα

Μπόρχα Βιλασέκα
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

Ξεκίνησε την αλλαγή από την αυτεπίγνωση.

Υπάρχουν τόσοι δρόμοι για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του όσοι και άνθρωποι στον κόσμο. Το να είμαστε πραγματικά καλά με τον εαυτό μας είναι απλό ζήτημα γνώσης. Και παρότι είναι βέβαιο ότι μπορεί κάποιος να μάθει δίχως εξωτερική βοήθεια, υπάρχουν κάποια ψυχολογικά εργαλεία που διευκολύνουν, προάγουν και επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία αυτεπίγνωσης. Το Εννεάγραμμα είναι ένα απ’ αυτά. Είναι κάτι σαν εγχειρίδιο οδηγιών για την ανθρώπινη φύση, μέσω του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε τα βαθύτερα –πολλές φορές μη συνειδητά– κίνητρα που κρύβονται πίσω από τις στάσεις και τη συμπεριφορά μας. Μέσω της περιγραφής εννέα τύπων προσωπικότητας μας βοηθά να υπερβούμε το εγώ μας και να επανασυνδεθούμε με την αληθινή μας ουσία.

Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο αυτό υπήρξαν τα εκατό σεμινάρια που πραγματοποίησε ο συγγραφέας τα τελευταία επτά χρόνια σχετικά με το Εννεάγραμμα, ενώπιον άνω των δύο χιλιάδων συμμετεχόντων, καταφέρνοντας να τεκμηριώσει εμπειρικά και επιστημονικά την τόσο θετική επίδραση που έχει στη ζωή των ανθρώπων το να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον εαυτό τους μέσω αυτού του εργαλείου αυτεπίγνωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅