ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ "ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ" από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ

Πριν από κάθε ταξίδι μου,  φροντίζω πάντα να διαβάζω βιβλία ,σχετικά με την περιοχή που θα επισκεφτώ γιατί θέλω να είμαι ενημερωμένη.Και όταν επιστρέφω ,γεμάτη απορίες και ερωτηματικά συνεχίζω το διάβασμα .Έτσι λοιπόν και τώρα μετά την επιστροφή μου από την Καππαδοκία ,συνεχίζω το ταξίδι μου ,σε αυτά τα μοναδικά μέρη , γεμάτα με ιστορία και αναμνήσεις ,με άρωμα Ελλάδας ,με το βιβλίο : 

Ρωμιοί της Καππαδοκίας

Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο. Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα
Συγγραφέας: Μάξιμος Χαρακόπουλος
Προλογίζουν: Κώστας Καραμανλής & Σταύρος Θ. Ανεστίδης


ΣΧΗΜΑ: 17 x 24 cm 
ΣΕΛΙΔΕΣ: 312 |
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ 
ISBN: 978-960-546-242-0 
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

"Αχ τζάνεμ, τι τραβήξαμε μόνο ο Θεός το ξέρει. Στην πατρίδα οι Τούρκοι μας έλεγαν γκιαούρηδες και όταν ήρθαμε εδώ μας φώναζαν τουρκόσπορους!". 
Με αυτά τα λόγια ένας Καππαδόκης πρόσφυγας αποτυπώνει το κλίμα που συνάντησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα οι τουρκόφωνοι Μικρασιάτες. 
Πόσο ομαλή ήταν η κοινωνική ένταξη αυτών των προσφύγων στην ελλαδική πραγματικότητα; ποια ήταν η υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι γηγενείς; 
Πού οφείλονταν η άρνηση και η καχυποψία που συνάντησαν οι πρόσφυγες της Ανατολής από τους ντόπιους; 
Ποιος ο ρόλος της γλώσσας και ποια η σημασία της θρησκείας στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης; 

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία απαντά η μελέτη του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ενενήντα δύο χρόνια μετά την τομή που επέφερε στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού η Μικρασιατική Καταστροφή, ο συγγραφέας ανασυνθέτει τις ιστορικές και κοινωνικές παραμέτρους της τραυματικής ενσωμάτωσης των Ρωμιών της Καππαδοκίας στη μητέρα πατρίδα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής και ιστορικός ερευνητής, γεννήθηκε το 1968 στη Λάρισα. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Λίζα Κόντου, με την οποία έχουν δύο γιους. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1991 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως. Τον Ιούνιο του 2003 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος, ενώ εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής Λαρίσης από τις εκλογές του 2004 έως σήμερα. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιούνιο του 2012  μέχρι και το Μάρτιο του 2014, οπότε και παραιτήθηκε. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ρωμιοί της Καππαδοκίας (κοινωνιολογική μελέτη, Ελληνικά Γράμματα 2003), Ενθύμιον Πανηγύρεως (λεύκωμα, Ελληνικά Γράμματα 2005), Δείγματα Γραφής (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007), Εκ νεότητός μου (διηγήματα, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ 2011), Για την ταμπακέρια... (πολιτικά κείμενα, αυτοέκδοση 2012).  Η μελέτη του "Το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930. Η προσφυγική Αντίδραση" δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Γεωστρατηγική του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (τευχ. 15-16). Χρονογραφήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο.


#beautydayswithabook #book #beautydaysblogbyMaryandEva #blog #blogger # #bookstagram #instabook #booklover #booktime #βιβλία #ilovebooks #EllinikaGrammata #ΕκδόσειςΠΕΔΙΟ

Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ - PEDIO Publishing


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅