3 ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
ΤΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΚΕΝΤΖΟΣ



Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΙΜΗ:7,42 Ε 
ΣΕΛΙΔΕΣ: 92 
ISBN: 978-960-558-238-8 



 Ένα έργο για τον άνθρωπο που ασφυκτιά μέσα στην κοινωνική συμβατικότητα και αποζητά με πάθος την απελευθέρωση. 

 Ο συγγραφέας στο έργο του «Όλα ξεκίνησαν στο κοιμητήριο» πραγματεύεται την πορεία του μοναχικού ανθρώπου μέσα σ’ έναν κόσμο που ο καθένας είναι ξένος προς τον σύντροφό του και που όλοι έχουν την αίσθηση του πνευματικού και ψυχικού κενού. Εξερευνά την περιοχή και τις αιτίες της θλίψης και της μοναξιάς. Φέρνει στο φως τα βαθύτερα της ψυχής προβλήματα, που είναι ουσίες ζωής. Παρουσιάζει τον άνθρωπο που ασφυκτιά μέσα στην κοινωνική συμβατικότητα και αποζητά με πάθος την απελευθέρωση. Μέσα σ’ ένα περιβάλλον της μεσοαστικής ζωής, εκφράζεται με χιούμορ και καλλιέπεια, η καθημερινότητα. Αντιπροσωπευτικοί τύποι της μεσοαστικής ζωής και μεταξύ αυτών απόκοσμες δυνάμεις μ’ ανθρώπινη υπόσταση, είναι τα πρόσωπα του έργου.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ., επιμελητής στις εκδόσεις ΡΩΜΗ, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις εκδόσεις ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει: Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ’ έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ




Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΙΜΗ:6,89 Ε 
ΣΕΛΙΔΕΣ: 64 
ISBN: 978-960-558-239-5

 
 'Ενα κείμενο για τις απρόσμενες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν τόσο οι νοσούντες από απώλεια μνήμης όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

ΗΑντωνία Θεοχαρίδου στο έργο της «Πορτοκάλι Γλυκό» σκιαγραφεί εκείνες τις απρόσμενες καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν τόσο οι νοσούντες από απώλεια μνήμης όσο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πίστευε κανείς πως οι τρομακτικές αλλαγές και η περιθωριοποίηση την οποία βιώνουν οι χαρακτήρες θα τους οδηγούσε στην απομόνωση, εγκλωβίζοντάς τους όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Η συγγραφέας όμως επιλέγει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της καθημερινής τους εξέλιξης. Η σταδιακή αποστασιοποίηση από το παρελθόν τούς οδηγεί στην άμεση διαχείριση του νέου τους εαυτού μέσα από μια συνεχή και διαρκή πρόκληση για προσαρμογή στον καινούριο κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Μέσα από λιτούς –αλλά γεμάτους ουσία, τρυφερότητα, ρεαλισμό και αλήθεια– διαλόγους, η συγγραφέας παρουσιάζει τη συνεχή πάλη των χαρακτήρων με το παρελθόν και το παρόν, μια πάλη από την οποία δεν προκύπτουν νικητές και ηττημένοι, παρά απλά άνθρωποι συμφιλιωμένοι με τη μοίρα τους, οι οποίοι κινούνται με μοναδικό τους γνώμονα την πυξίδα της ζωής. Μια πυξίδα που όλοι έχουμε ενσωματωμένη στην καρδιά και στο μυαλό μας, με τον δείκτη της να στρέφεται πάντα προς τα μπρος, προς το αβέβαιο μέλλον μας. [από το οπισθόφυλλο του βιβλίου} Αστέριος Πολυχρονίδης Ηθοποιός - Χορογράφος – Σκηνοθέτης

«Tο «Πορτοκάλι Γλυκό» διακρίνεται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα, τόσο στη θεματική του όσο και στο θεατρικό χειρισμό του. (Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού έργου 2016)»

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
 Η Αντωνία Θεοχαρίδου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας» (Rouen/Γαλλία και Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο/Πάτρα) καθώς και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Είναι κάτοχος διπλώματος με τίτλο «Εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής» του Ινστιτούτου Δημιουργικής Γραφής «ESPRIT-LIVRE» (Γαλλία). Συνεργάζεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών καθώς και με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνοντας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και ενήλικες. Εχει ενεργή παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης των Σερρών. [Συγγραφικό έργο: «ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ… ΔΕ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΣ» μυθιστόρημα «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ» θέατρο σκιών «ΕΣΚΑΠΑΖ, ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» θεατρικό κείμενο με οικολογικό περιεχόμενο «Ο ΧΤΑΠΟΔΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» παραμύθι και διασκευή σε θεατρικό κείμενο «ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ» θεατρικό κείμενο «TOUS LES DEUX MARDIS» μετάφραση του «ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ» στα γαλλικά «VΙΝGT JOURS, PLUS UN» μυθιστόρημα «Η ΧΟΡΔΟΥΛΑ Η ΦΑΛΤΣΑ» θέατρο για παιδιά «Ο ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΓΑΜΟΣ» θεατρικό σατιρικό κείμενο Διασκευές για παιδιά σε δίγλωσσο κείμενο (ελληνικά-γαλλικά): «Ο κατά φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου «Ιντερμέτζο» του Ζαν Ζιρωντού.]


ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ
Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω



Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο
ΤΙΜΗ: 12,72 Ε 
ΣΕΛΙΔΕΣ:230 
ISBN: 978-960-558-183-1

Π ρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του πολυγραφότατου συγγραφέα, ο οποίος μάλιστα το 1925 τιμήθηκε με το Βραβείο Nobel για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Το έργο περιγράφει τα παθήματα του καθηγητή Henry Higgins με μία ταπεινή λουλουδού των δρόμων του Λονδίνου, την Eliza Doolittle, η οποία, με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, μεταμορφώνεται σε μια εκλεπτυσμένη φιγούρα, όπως ακριβώς περιγράφει και τον μύθο του Πυγμαλίωνα, φημισμένου γλύπτη από την Κύπρο, ο ρωμαίος ποιητής Οβίδιος. Ο ακραίος ρεαλισμός και το αιχμηρό χιούμορ –στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του Σω– προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη βικτωριανή Αγγλία τη δεκαετία 1910 αλλά συνάμα δικαιολογούν και την τεράστια επιτυχία που ακολούθησε –τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο– καθιστώντας το έργο ίσως το διασημότερο του δημιουργού. Στον κινηματογράφο το έργο μετονομάστηκε σε «Ωραία μου κυρία», σενάριο που τιμήθηκε με Oscar το 1939. Είναι, επομένως, ο Σω ο μοναδικός συγγραφέας κάτοχος τόσο ενός Βραβείου Oscar όσο και του Νobel. Το «χαρούμενο τέλος» όμως της κινηματογραφικής απόδοσης καθόλου δεν ευχαρίστησε τον Σω αφού παραποιήθηκε η γνήσια πρόθεσή του, έτσι όπως αποκαλύπτεται στο θεατρικό κείμενο: η ηρωίδα, με δική της επιλογή, εγκαταλείπει τον ιδιότροπο μα συνάμα ειλικρινή δημιουργό της αφού υπερτερούν οι απότομοι τρόποι του και η ερωτική του απάθεια. Με έκδηλες φεμινιστικές αντιλήψεις ο Σω αρνείται την εμπορευματοποιημένη τέχνη και αποδίδει την αληθινή διάσταση του χαρακτήρα των ηρώων του. Η μετάφραση του Γεώργιου Μ.Καλογεράκη αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά που συνδυάζει τη φυσικότητα των χαρακτήρων και των διαλόγων με την πιστότητα του κειμένου.

«Αν ο κόσμος δεν ήταν καμωμένος από τον Ιαχωβά, αλλά από τον Ομηρο, ο Μπέρναρντ Σω θα ήταν ένας κοκκινογένης θεός του Ολύμπου και θα είχε αχώριστο σύντροφο κοντά του τον Θερσίτη να τον κερνά. Νηφάλιος αιώνια ο ένας, ολομέθυστος αιώνια ο άλλος, θα κοίταζαν από ψηλά τον κόσμο και θα γελούσαν, ο ένας γιατί ο κόσμος είναι τόσο όμορφος, ο άλλος γιατί ο κόσμος είναι τόσο άσκημος, και οι δυο μαζί γιατί ξέρουν το μεγάλο μυστικό: πως όλος αυτός ο περίφημος Τρωικός Πόλεμος έγινε όχι για την Ελένη, παρά, για τον ίσκιο της Ελένης. Η αληθινή Ελένη είχε καταφύγει κυνηγημένη και αμόλευτη στο κεφάλι του Μπέρναρντ Σω σαν μια μεγάλη ιδέα. Νίκος Καζαντζάκης για τον Μπέρναρντ Σω»

#beautydayswithabook #beautydaysblogbyMaryandEva #blog #blogger #εκδόσειςΔΩΔΩΝΗ  #bookstagram #instabook #booklover #booktime #βιβλία #ilovebooks 
https://web.facebook.com/%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%94%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B7-380661315392119
https://www.dodonipublications.gr/
https://www.facebook.com/BeautyDayswithabook/?modal=admin_todo_tour
https://www.facebook.com/BeautyDaysBlogbyMaryandEva/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ