ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ .ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΑΥΓΟ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ »

Καλημέρα σας. Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «ΑΥΓΟ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ » σε εικονογράφηση ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΕΛΕΧΑ. Την κύρια ΑΝΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ. 

 Ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. 



 1) Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία. Μιλήστε μας για  το μουσικό παραμύθι με ήρωες την κυρία Πανωραία και τον πληθυσμό του Πουλπουλχωριού  σας . 

 Θα ήθελα πρώτα πρώτα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας αιτία ήταν τα μεγαλύτερα αυγά του κόσμου. Τα αυγά της στρουθοκαμήλου! Αυτά ήταν η έμπνευση να φτιάξω ένα πασχαλινό παραμύθι. Έχτισα μάλιστα όλη την ιστορία πάνω στο γεγονός ότι στις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας συχνά βλέπουμε αυγά στρουθοκαμήλου σαν διακοσμητικά στοιχεία του πολυελαίου. Οι κότες έπειτα και τα κοκοράκια ξέρω πως είναι για τα παιδιά αγαπημένο πασχαλιάτικο θέμα. Μόλις έθεσα τις βάσεις του παραμυθιού άφησα ελεύθερη την κ. Έμπνευση δίνοντάς της χαρτί, μολύβι και γόμες κι εγώ κάθισα αναπαυτικά στην πολυθρόνα του γραφείου μου περιμένοντας το αποτέλεσμα. Όταν ετοιμάστηκε το παραμύθι δεν άφησα την κ. Έμπνευση να τεμπελιάσει. Αμέσως κάθισε στο πιάνο κι έγραψε 12 χαριτωμένα τραγούδια βασισμένα πάνω στην ιστορία. Έτσι έγινε αυτό το παραμύθι. 

2. Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση .Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κα ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΛΕΧΑ ,που έδωσε υπέροχες εικόνες στην ιστορία σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. 

Η Αγγελική Δελεχά είναι μια σπουδαία εικονογράφος. Η δουλειά της χαίρει εκτίμησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια μιας και είμαστε κάτω από τη στέγη του ίδιου εκδοτικού οίκου. Με την Αγγελική νομίζω πως μας ενώνει η ταύτιση μιας εικαστικής αντίληψης η οποία περνώντας μέσα από διάφορες ζυμώσεις δίνει τα ανάλογα αποτελέσματα στην εικονογράφηση του κάθε βιβλίου. Με συγκινεί το ότι τις ιστορίες που γράφω τις προσεγγίζει πάντα με μια καλλιτεχνική ευαισθησία η οποία τη διακρίνει και στη ζωή της. Δεν διστάζει να πειραματίζεται πάνω στα θέματα ενός βιβλίου και να προσπαθεί συνειδητά να μην επαναλαμβάνεται. Είμαι πραγματικά ευτυχής που μια εικονογράφος με τόσο υψηλή καλλιτεχνική και ποιοτική δουλειά αναλαμβάνει τις εικονογραφήσεις των βιβλίων μου. 

3). Βέβαια περιέχει  και ένα  μουσικό cd. Πως προέκυψε η ιδέα και για ποιο σκοπό έγινε το cd, τι επιπλέον προσφέρει στους αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο σας αλλά και θα το ακούσουν ; 

Τα CD συνοδεύουν όλες σχεδόν τις τελευταίες εκδόσεις των βιβλίων μου. Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούν τις ιστορίες ενώ παράλληλα διαβάζουν ή απλά ξεφυλλίζουν τις εικόνες του βιβλίου. Ακούν πάλι στα ταξίδια τους ή την ώρα που ξαπλώνουν για να κοιμηθούν. Τα CD είναι πια μια απαίτηση των παιδιών μα και των γονέων οι οποίοι συχνά απολαμβάνουν την ακρόαση μαζί με τα παιδιά τους.


4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;  

Το βιβλίο λόγω του θέματός του απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά. Το όριο ηλικίας που θα μπορούσα να βάλω είναι ίσως από 4 έως 9 χρονών. Όσον αφορά στην ερώτησή σας αν πρέπει οι μεγάλοι να διαβάζουν παραμύθια σας λέω πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσουν για πάντα την παιδικότητά τους. 

5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 

Ήταν κάτι που το είχατε σαν σκέψη από μικρό παιδί; Τα ποιήματα της εφηβείας μου δεν με έκαναν ποτέ να πιστέψω πως θα μπορούσα να γίνω ποιήτρια ή συγγραφέας. Ποτέ μα ποτέ δεν το είχα σκεφτεί. Τι σημασία έχει όμως τι σκεφτόμαστε εμείς. Τα σχέδια πολλές φορές του Θεού μάς αποκαλύπτονται ξαφνικά και μας οδηγούν σε δρόμους που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. 




 6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 

 Στην ερώτησή σας θα σας απαντήσω από την πείρα μου σαν μητέρα. Έχω τρία παιδιά στα οποία διάβαζα βιβλία από τη βρεφική τους ηλικία. Αργότερα άρχισα να μαγνητοφωνώ τα παραμύθια τους κι εκείνα να τα ακούν. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν CD. Αργότερα φρόντισα να υπάρχει στο σπίτι μια μεγάλη βιβλιοθήκη με βιβλία που ανταποκρίνονταν στις ηλικίες τους κι έτσι όταν ήθελαν κάποιο βιβλίο να διαβάσουν έψαχναν στη βιβλιοθήκη και έβρισκαν αυτό που τους άρεσε, αυτό που τους ταίριαζε. Τα παιδιά μου αγάπησαν το διάβασμα. Σήμερα σαν ενήλικες, έρχονται ακόμη και μου ζητούν να τους συστήσω βιβλία να διαβάσουν. 

7) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;  

Αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μου χρόνων ήταν ο Δον Κιχώτης. Με συνάρπαζε αυτή η αίσθηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία που βίωνε ο πρωταγωνιστής. Μου άρεσε τόσο ο χαρακτήρας του Δον Κιχώτη, ο χαρακτήρας αυτός του «τρελού», του αλλοπαρμένου! Η τόλμη του να ονειρεύεται και να ζει στα όνειρά του. Πολύ αργότερα κατάλαβα πως στην κοινωνία υπάρχει ο χαρακτήρας του σαλού. Ο σαλός που τολμά να πει όσα όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να πουν από φόβο. Είναι αυτός που ζει όπως θέλει και όλοι τον ζηλεύουν κατά κάποιο τρόπο γιατί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο, αλλά ντρέπονται. Ακόμη και σήμερα με γοητεύει αυτό το παραμύθι του Θερβάντες. Θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ.

8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

 Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας το συγκεκριμένο παιδί για το οποίο αγοράζουμε το βιβλίο, τα ενδιαφέροντά του, τις προτιμήσεις του, την ηλικία του.  Τα βιβλία πρέπει να έχουν φαντασία στην πλοκή, ουσία στα μηνύματα και ο λόγος τους να είναι προσεγμένος . Η εικονογράφηση να έχει μια υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική αρτιότητα. Έτσι μόνο θα καλλιεργήσει τα αισθητικά πρότυπα του παιδιού. Μην ξεχνάμε πως μια ελκυστική εικονογράφηση θα βοηθήσει το παιδί να μπει πιο εύκολα στη διαδικασία της ανάγνωσης. 

9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

 Στο στάδιο της εικονογράφησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή δυο βιβλία. Το ένα είναι διήγημα για πιο μεγάλα παιδιά και το άλλο ένα Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι. 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας ,πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;  

Το βιβλίο ΑΥΓΟ ΓΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ μπορούν να το βρουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, μπορούν επίσης να το παραγγείλουν σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία όπως επίσης και στο ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Σταμούλης - ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ http://www.stamoulis.gr. 
Οι αναγνώστες μπορούν να ενημερώνονται για τις καινούργιες εκδόσεις μα και για διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τα βιβλία από την ιστοσελίδα μου http://www.anna-iakobou.gr 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅