ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ BEAUTY DAYS WITH A BOOK ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ BEAUTY DAYS WITH A BOOK 




Τα μέλη της ομάδας και οι φίλοι της σελίδας BEAUTY DAYS WITH A BOOK κάνουν ερωτήσεις στην συγγραφέα ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ για το βιβλίο της Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ , κι εκείνη μας απαντάει !!! 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ 

Delina Vasiliadi Πώς προέκυψε η αρχική ιδέα του βιβλίου και γιατί να το διαβάσει κάποιος σήμερα; 

*Η αρχική ιδέα προέκυψε από μια επίσκεψή μου στον Αχέροντα. Μόλις αντίκρισα το μυστηριακό τοπίο και την ανυπέρβλητη ομορφιά του ποταμού, αυτόματα ήξερα πως αυτό θα ήταν το επόμενο ταξίδι το οποίο θα περπατούσα μαζί με τους φίλους αναγνώστες. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σου, το βιβλίο αυτό σίγουρα θα το απολαύσουν όσοι αγαπούν τις ιστορίες με πολύ έρωτα, βαθιά συναισθήματα κι έντονες διαδράσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Επίσης όσοι αγαπούν το μυστήριο, καθώς ο ερευνητής Χρήστος Βαράγκης και η εγγονή της Ρόζας Παλαιολόγου Λευκή καλούνται να ανακαλύψουν το δολοφόνο της 75χρονης πλέον γιαγιάς της. Τέλος αξίζει να ειπωθεί ότι είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα Αθήνα του ‘60 και παράλληλα μια γοητευτική γνωριμία με τους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία του Αχέροντα ποταμού. 

Χρυσάνθη Δημόγλου Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα; 

*Παρότι η πλοκή και οι ήρωες της ιστορίας είναι προϊόντα μυθοπλασίας, εντούτοις συμμετέχουν σε πραγματικές καταστάσεις και συναναστρέφονται πρόσωπα απόλυτα υπαρκτά. Π.χ. η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Κεντρικόν είναι μια πολύ δυνατή στιγμή και το συμβάν με το Γρηγόρη Μπιθικώτση ένα γνωστό περιστατικό. 

Anastasia Amvrosiadou Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε ποταμό υπαρκτό αυτόν του εξώφυλλου ?
Επίσης ,ποιο είναι το κυρίαρχο ύφος του βιβλίου(αστυνομικό-ρομαντικό-κοινωνικό κλπ)?


 *Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται κοντά στον ποταμό Αχέροντα, ο οποίος απεικονίζεται και στο εξώφυλλο και στην ιστορία μας συχνά αναφέρεται ως ο Βασιλιάς Ποταμός. Θα έλεγα πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι περισσότερο ένα εύγευστο μείγμα από πολλά υλικά. Σημαντική θέση έχει ο έρωτας , η φιλία, η προδοσία, οι ίντριγκες και τα πάθη. Από την άλλη είναι ένα μοναδικό ταξίδι στην Ήπειρό μιας άλλης εποχής αλλά και στην Αθήνα της δεκαετίας του εξήντα, μια άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά και πολιτιστικά εποχή. Επίσης ο αναγνώστης παίρνει μια ιδιαίτερη γεύση των μύθων, των θρύλων, και της ιστορίας ενός ποταμού που έχει γράψει τη δική του πορεία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τέλος, το αστυνομικό στοιχείο εκφράζεται με τη μορφή μιας σειράς γρίφων που βασίζονται σε έργα πολύ σημαντικών αρχαίων Ελλήνων και λατίνων συγγραφέων που αναφέρουν στα κείμενα τους τον ποταμό. 

Kasiani Kosmidou Από που έχει συγκεντρώσει τις πληροφορίες, σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου, η Αγαπημένη μας συγγραφέας?💞

*Η έρευνά μου πάντα ξεκινάει από το διαδίκτυο, όπου συλλέγω βασικές πληροφορίες και βιβλιογραφία. Κατόπιν μελετώ τη βιβλιογραφία και εφόσον υπάρχουν περαιτέρω απορίες, απευθύνομαι σε αρμόδιους φορείς που με βοηθούν, παρέχοντας μου πιο εξειδικευμένες γνώσεις.

 Poppy Syrianou Υπάρχει κάποιο μήνυμα το οποίο θέλετε να περάσετε με το συγκεκριμένο βιβλίο στους αναγνώστες σας? 

*Η Ρόζα Παλαιολόγου είναι μια γυναίκα που κατορθώνει να γίνει διάσημη, δουλεύοντας πολύ σκληρά και δημιουργώντας από το μηδέν μια αυτοκρατορία. Σίγουρα ένα από τα συμπεράσματα του βιβλίου είναι ότι η προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο στόχο, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η υπομονή επιφέρουν καρπούς και κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίσει αλλάζοντας τη μοίρα του. Και φυσικά δεν είναι το μόνο! 

Μπακογιαννη Κατερινα Επειδή δεν διάβασα ακόμη το" η κληρονόμος του ποταμού "αλλά διάβασα πρόσφατα το" Κασσάνδρα "και μου άρεσε πάρα πολύ θα ήθελα να μάθω αν έχει το ίδιο μοτίβο η αν υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα σε αυτά τα δύο βιβλία. 

*Είναι δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες, όμως κάπου υπάρχει ένας πολύ ενδιαφέρον κοινός παρανομαστής που εμένα προσωπικά με συγκινεί πολύ. Θα τον βρείτε στην τελευταία σελίδα του βιβλίου και δε λέω περισσότερα για να μη χαλάσω την απόλαυση των φίλων που δεν το έχουν διαβάσει. 

Βασω Π. Έχετε ξεκινήσει να γράφετε την επόμενη ιστορία σας? 

*Ναι, ταξιδεύω σε ένα υπέροχο ελληνικό νησί και μια πολύ δυνατή ιστορία. Βιώνω τόσο έντονα συναισθήματα παρακολουθώντας τις ίντριγκες, τους έρωτες και τα πάθη των ηρώων μου, ώστε δε θέλω να απομακρύνομαι πολύ από τον υπολογιστή μου. 

Μπακογιαννη Κατερινα Βeauty Days with a book φυσικά κι έχω μια ακόμη ερώτηση. Ποια είναι κατά την γνώμη της τα στοιχεία που κάνουν ένα συγγραφέα πετυχημένο; 

*Να αγαπά πολύ αυτό που κάνει! Να δίνει όλη του την ψυχή στη συγγραφή και να κοιμάται και να ξυπνάει έχοντας στο μυαλό του την ιστορία του. Να ζει με τους ήρωες του και να μη βλέπει την ώρα να καθίσει ξανά μπροστά στο πληκτρολόγιο. 

Paraskevi Parissi Πάντα είχα την απορία για να γράψεις πρέπει να απομονωθείς;;;;;; 

*Κάποιοι ναι και κάποιοι όχι. Προσωπικά βρίσκομαι σε φάση που εκτιμώ ιδιαίτερα την απομόνωση σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Με βοηθά περισσότερο να εμβυθιστώ στην ιστορία και να συνομιλήσω με τους ήρωές μου! 




Και τέλος οι δικές μου ερωτήσεις (Mary Liki),διαβάζοντας το βιβλίο κάποιες στιγμές αισθάνθηκα να ζω την ιστορία σας και από μπροστά μου να περνάνε γνώριμες φυσιογνωμίες της τέχνης της μουσικής του κινηματογράφου. Μας μεταφέρεται από την Ήπειρο και τον βασιλιά σας ,τον ποταμό Αχέροντα ,στην κοσμική Αθήνα του 60 με ένα τρόπο μαγικό ,ζωντανό,ιστορικό μέσα από θρύλους και αλήθειες .Το βιβλίο σας χαρακτηρίζεται από την την πλούσια πλοκή και την δράση ,είναι καλογραμμένο ,ευκολοδιάβαστο και με πολλές περιγραφές που δεν κουράζουν, κάνουν το μυαλό να ταξιδεύει και εύκολα γίνονται εικόνες. Πως θα σας φαινόταν αν σας γινόταν πρόταση η ιστορία σας να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη?

 *Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο όμορφα λόγια! Θα μου άρεσε πολύ να μπει η Κληρονόμος σε περισσότερα σπίτια και να τη γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι μέσω της μικρής ή της μεγάλης οθόνης. Θα μου έδινε χαρά μια άρτια μεταφορά, δοσμένη από τα ταλαντούχα χέρια μιας ομάδας που θα αγαπήσει και θα αποδώσει με μεράκι την ιστορία της Ρόζας Παλαιολόγου. 


 Γνωρίζατε από την αρχή την ιστορία και το τέλος του βιβλίου σας ή διαμορφωνόταν κατά τη διάρκεια της συγγραφής; 

*Δουλεύω πολύ την ιστορία στο μυαλό μου πριν αρχίσω να την αποτυπώνω στο χαρτί. Έτσι λοιπόν η αρχή, το τέλος και οι βασικοί ενδιάμεσοι σταθμοί είναι ήδη δομημένοι και προαποφασισμένοι. 

Το βιβλίο σας έχει ωραίο εξώφυλλο. Ποιος το έχει επιμεληθεί; 

*Το δημιουργικό τμήμα των Εκδόσεων Ψυχογιός, στο οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Ειλικρινά κι εγώ το λάτρεψα και μόλις το πρωτοείδα είπα μέσα μου «Αυτό είναι!». Αισθητικά πανέμορφο και ιδανικό για τη συγκεκριμένη ιστορία.  

Ξεχωρίζετε κάποιον ξένο/η συγγραφέα και κάποιον Έλληνα/ιδα; Σε ποιον ή ποια θα θέλατε να μοιάσετε; 

*Υπάρχουν συγκλονιστικά βιβλία διαμάντια και λογοτεχνικοί κολοσσοί που θαυμάζω απεριόριστα! Η αλήθεια είναι πως θεωρώ πως τα βιβλία είναι οι καθρέφτες της ψυχής του δημιουργού τους και για αυτό στην ουσία κανείς δε μπορεί να μοιάσει με κανέναν. Ως κομμάτι της ψυχής κάποιου, το κάθε βιβλίο έχει γραφτεί από το δημιουργό του ‘ακουμπώντας’ σε κάποια συγκεκριμένη πορεία, ψυχοσύνθεση, βιώματα και τραύματα και για αυτό είναι αδύνατο να του μοιάσει κάποιος άλλος. 

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία? 

*Το Ασυγχώρητο Λάθος της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Λάτρεψα τη γραφή της, λάτρεψα την ηρωίδα της. Μην το χάσετε! 

Πείτε μας το motto σας 

*Προσπαθώ συνειδητά να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Και εξίσου συνειδητά υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως υπάρχει πάντα φως στην άκρη του τούνελ. 

Τελειώνοντας τη συζήτησή μας κύρια Ιωάννου , θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη τιμή που μας κάνατε να μιλήσετε μαζί μας και να δώσετε την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους του BEAUTY DAYS WITH A BOOK να σας κάνουν ερωτήσεις και να γνωρίσουν καλύτερα εσάς και λεπτομέρειες για το βιβλίο σας .

Κλείνοντας πείτε μας σας παρακαλώ που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας. Ευχαριστούμε πολύ !

 Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο όμορφη συζήτηση. Η επικοινωνία μαζί σας μου έδωσε μεγάλη χαρά. Μπορεί να με βρει κανείς στο facebook στα προφίλ μου ΔήμητραΙωάννου Α’ και Δήμητρα Ιωάννου-Β’, καθώς και στη σελίδα μου Δήμητρα Ιωάννου/ Demetra Ioannou. Επίσης στο Instagram @demetra_ioannou_books και στο blog μου demetraioannou@psichogios.gr . Απαντώ πάντα στα μηνύματά που λαμβάνω και χαίρομαι να συνομιλώ με φίλους αναγνώστες που αγαπούν όσο κι εγώ τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Τέλος, την Κληρονόμο του Ποταμού μπορείτε να τη βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅