ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΕΞΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ


Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK , φιλοξενούμε τον συγγραφέα ΑΛΕΞΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ , με το  πρώτο βιβλίο του , ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ .

Συνέντευξη

Καλημέρα , σ΄ ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που δείχτηκε να παραχωρήσεις στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις ερωτήσεις μας.



1)Αλέξη, η ιστορία του βιβλίου σου διαδραματίζεται σ' έναν κόσμο φαντασίας. Διαβάζοντας το, δεν ξεκαθάρισα αν την τοποθετείς στο παρελθόν ή στο μέλλον, σίγουρα όμως οι άνθρωποι που συνάντησα στις ιστορίες σου είναι άνθρωποι (οι περισσότεροι, γιατί τους μπλέκεις με θεούς και ξωτικά) που συναντάει κανείς και σήμερα στη ζωή του. Πες μας, όμως, περισσότερα για το βιβλίο σου και για τα μηνύματα που θέλεις να στείλεις στον αναγνώστη που θα το διαβάσει.

  • Ο κόσμος του βιβλίου δεν σχετίζεται χωροχρονικά με τον δικό μας κόσμο ή την ιστορική του πορεία. Πρόκειται για έναν φανταστικό κόσμο που μοιράζεται στοιχεία με τον δικό μας σχεδόν εξ ολοκλήρου (έχει ανθρώπους, ζώα, κοινωνίες, ήθη, έθιμα, τεχνολογία κ.τ.τ.), όμως διαφέρει ριζικά. Κάτι που ήθελα να κάνω και είναι νομίζω το δυνατότερο κομμάτι του βιβλίου, είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ήθελα ο κάθε ένας σημαντικός χαρακτήρας να έχει την ιστορία του, μέσα απ΄ την οποία ο αναγνώστης να μαθαίνει για τον ίδιο αλλά και τον κόσμο γύρω του. Κάθε προσωπική ιστορία λοιπόν περνάει κατά κάποιον τρόπο ένα μήνυμα, παρουσιάζοντας όμως τα γεγονότα και αφήνοντας τον αναγνώστη να κατατάξει τον καθένα. Θα ήθελα οι αναγνώστες να συμπαθούν και να αντιπαθούν τους χαρακτήρες, αλλά να έχουν και λόγο που συμβαίνει αυτό. Η θεματική της ευρύτερης πλοκής φαίνεται να στριφογυρίζει γύρω απ’ το ζήτημα της αλλαγής, μα πραγματικά πρόκειται για το ζήτημα της απόφασης. Έχοντας την «απόφαση» ως ευρύτερο μοτίβο χτίζεται και καταλήγει κάπου η εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα κιόλας. Δεν είναι ότι προσπαθώ να περάσω κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα, παρότι όποιος διαβάζει μπορεί να εξάγει κάποιο. Πάνω απ’ όλα, θέλω να παρουσιάσω μια ευχάριστη, διασκεδαστική ιστορία φαντασίας, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έναν μεγαλεπήβολο κόσμο και την μυθολογία και ιστορία του. Όπως λέω και στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, για μένα το γράψιμο είναι να αναπτύσσεις αληθινά αισθήματα για μη-αληθινούς ανθρώπους. Κι αυτό ήθελα να κάνω, πάνω απ’ όλα.   


2) Πες μας για τον εξωπραγματικό κόσμο που επινόησες για την ιστορία σου, πώς ξεκίνησες να γράφεις για αυτόν και πώς αποφάσισες να μας συστηθείς ως νέος συγγραφέας, με μία ιστορία φαντασίας και όχι με ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα;

  • Μου αρέσουν οι ιστορίες φαντασίας και το είδος του φανταστικού εν γένει, γι’ αυτό και τα Σκοτεινά Βήματα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Δεν θυμάμαι πως ακριβώς ξεκίνησε, μα ήθελα να γράψω μια ιστορία φαντασίας της δικιάς μου αισθητικής κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Συνδυάζω διάφορα στοιχεία και αρχέτυπα μέσα στο βιβλίο, μιας και πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να πάρει μια ιστορία – ή ένα είδος, έναν τύπο ιστορίας – που έχει ειπωθεί ήδη αρκετές φορές και να το αποδώσει με τον δικό του τρόπο. Επίσης να πω πως δεν λείπουν αναφορές σε έργα και συγγραφείς που αγαπώ μέσα στο βιβλίο και είμαι σίγουρος όσοι μοιράζονται την ίδια αγάπη, θα το παρατηρήσουν.

3) Διαπίστωσα ότι έχεις μια απλότητα στη γραφή σου, το κείμενο είναι κατανοητό στον αναγνώστη, έχει ροή και συνέχεια -παρότι έχεις γράψει πολλά κεφάλαια και ιστορίες, με πολλά ονόματα τοποθεσιών και ηρώων- οι περιγραφές είναι ζωντανές και η πλοκή σε συνεπαίρνει ώστε να θέλεις να φτάσεις στο τέλος και να ανακαλύψεις τι θα συμβεί στον κόσμο και στους βασικούς ήρωες σου. Λόγω των περιγραφών σου, σκέφτηκα πολλές φορές όταν το διάβαζα ότι θα ήταν ένα καλό σενάριο για μια ταινία φαντασίας, το σκέφτηκες και εσύ αυτό όταν τελείωσες  το βιβλίο σου και πώς θα σου φαινόταν να μεταφερθεί η ιστορία στη μεγάλη οθόνη;

  • Σίγουρα δεν προσπάθησα ποτέ να γράψω κάτι που δεν θα μου άρεσε να διαβάσω. Θεωρώ πως ο τρόπος που γράφω είναι ο καλύτερος που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να πω την ιστορία που θέλω. Φυσικά, πάντα υπάρχει χώρος για εξέλιξη, μα νομίζω αυτό το στυλ εξυπηρετεί αυτό που γράφω, είμαι ευχαριστημένος και μελλοντικά θα το εξελίξω χωρίς να χάνεται η προσωπικότητά μου. Όσο για το σενάριο και την ταινία, νομίζω κάτι τέτοιο είναι αρκετά απίθανο να συμβεί ρεαλιστικά. Μιλώντας ιδανικά… Δεν ξέρω πως θα μου φαινόταν, αναλόγως των προϋποθέσεων της μεταφοράς και τους εμπλεκόμενους.

4) Αλήθεια, ποια είναι η σχέση σου με τον χρόνο;

  • Είμαι συνεπής στα ραντεβού μου. Αν και όχι όσο οργανωτικός θα ήθελα, γενικώς ποτέ δεν βγαίνω εκτός χρόνου όταν θέλω ή πρέπει να κάνω κάτι. Οπότε, νομίζω, τα πάω καλά με τον «χρόνο».

5) Σε νοιάζει πόσοι θα αγοράσουν το βιβλίο σου, για να το διαβάσουν; Θα άντεχες μια άσχημη κριτική και πώς θα αντιδρούσες;

  • Από τη στιγμή που ήθελα το συγκεκριμένο βιβλίο να εκδοθεί, σαφώς. Ο αριθμός των πωλήσεων δεν είναι το πρώτο μου μέλημα, αλλά φυσικά θα χαρώ αν πολλοί πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους και θα λυπηθώ αν μόνο ελάχιστοι το έχουν στις βιβλιοθήκες τους. Δεν θα ήταν αυτό καθοριστικό, ωστόσο, για το οτιδήποτε. Γενικώς, δεν με επηρεάζουν πολύ τα σχόλια είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Χαίρομαι να ακούω τη γνώμη και την άποψη καθενός, (μιας και τα περισσότερα σχόλια αποτελούν «απόψεις» κι όχι «κριτικές») αλλά πάντα έχει σημασία: Τι λέγεται, πώς λέγεται, από ποιόν λέγεται και γιατί λέγεται. Θα ήταν παράλογο να μετράει η γνώμη όλων το ίδιο για μένα.

6) Το βιβλίο σου ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ έχει πολλές αντιθέσεις: το καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, η γη και ο ουρανός, οι συγκρούσεις, η αγάπη, το μίσος, η φιλία, ο πόνος, η οργή, η χαρά, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Ένα μέλλον που τελικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τι θα συμβεί στον κόσμο και στους ήρωες σου... Μήπως θα ακολουθήσει και άλλο βιβλίο σου; Πες μας για τα μελλοντικά σου σχέδια, τι ετοιμάζεις;

  • Θεωρώ πως αρκετά ζητήματα μένουν ανοιχτά με το τέλος του βιβλίου και σίγουρα δεν άφησα κενά επίτηδες, χωρίς να έχω σκοπό να γεμίσουν ποτέ. Για να οδηγηθούμε στο μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε καλά τα παρελθόν, εκεί θα βρούμε πολλές απαντήσεις… Οπότε αυτό είναι τώρα το μέλημά μου. Ως τότε, ο καθένας μπορεί να υποθέτει και να φτιάχνει τις θεωρίες του για τη συνέχεια! Και χαίρομαι να τις ακούω.

7) Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

  • Είμαι 21 και σπουδάζω αυτή τη στιγμή Φιλοσοφία. Πάντα ασχολούμουν με ό, τι είχε να κάνει με τη μυθοπλασία στα διάφορα μέσα (ταινίες, σειρές, βιβλία, κόμιξ κτλ.) Σίγουρα μου αρέσει να γράφω, ειδικά ιστορίες φαντασίας. Επίσης ακούω μουσική, παίζω επιτραπέζια και βιντεοπαιχνίδια (όποτε μπορώ) και κάνω ό, τι και ο καθένας μας περίπου νομίζω.

8) Ποιο είναι το μότο της ζωής σου;

  • Δεν είμαι σίγουρος πως έχω ένα για να πω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να κάνω όσα μου αρέσουν, όσο καλύτερα μπορώ!

9) Πες μας το αγαπημένο σου τραγούδι.

  • Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση… Ακούω και μου αρέσει μουσική απ’ τις περισσότερες δεκαετίες. Τελευταία ακούω jazz και indie-pop/rock, synth και τα ηλεκτρονικά παράγωγά τους. Αν πρέπει να διαλέξω μόνο ένα κομμάτι, θα πω ένα που μου ήρθε στο μυαλό, χωρίς να θέλω να αδικήσω τα άλλα: Stand By Me, του Ben King.  Κυκλοφόρησε το 196και υπάρχουν αρκετές επανεκτελέσεις με αυτή της Florence Welch (που επίσης αγαπώ) του 2016 να’ ναι μία απ’ τις καλύτερες κατά τη γνώμη μου

10) Τελειώνοντας τη συζήτησή, θα ήθελα να σ' ευχαριστήσω για την τιμή που μας έκανες να μιλήσεις μαζί μας και να δώσεις την ευκαιρία στους αναγνώστες μας να μάθουν καλύτερα εσένα και το βιβλίο σου. Κλείνοντας, πες μας σε παρακαλώ πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσένα  και το βιβλίο σου.

  • Εγώ ευχαριστώ για το χρόνο σας και την ενασχόληση με μένα και τα Σκοτεινά Βήματα! Τα Σκοτεινά Βήματα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή και είναι διαθέσιμα στα περισσότερα βιβλιοπωλεία. Θα αφήσω και σχετικά link:
Το βιβλίο: pigi.gr/?product=skotina-vimata
Η σελίδα του βιβλίου στο Facebook: facebook.com/SkoteinaV/
Και στο Instagram: @SkoteinaV

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ