ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ,ΒΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ"

Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK , φιλοξενούμε την συγγραφέα ΒΙΚΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ για να μας μιλήσει για το βιβλίο της ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ



1)Κα Κοσμοπούλου ,To βιβλίο σας περιλαμβάνει 24 πεζά κείμενα ,12 ζεύγη πεζών σε διάλογο , ένα μεγάλο και ένα μικρό κείμενο στην συνεχεία .Οι ιστορίες αναφέρονται σε ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία και σ΄όλα αυτά πρωταρχικό ρόλο παίζει ο χρόνος και η ανάγκη να επιστρέψει ο άνθρωπος πίσω και ίσως να διορθώσει κάποιες καταστάσεις και να προχωρήσει. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο βιβλίο σας, ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ με το οποίο αποφασίσατε να μας μας συστηθείτε ,πείτε μας πως προέκυψαν αυτά τα ζεύγη τα οποία στην ουσία είναι μια συλλογή διηγημάτων και όχι μια ολόκληρη ιστορία ένα μυθιστόρημα .


 Το τσόφλι είναι μια συλλογή πεζών και τα αναφέρω ως πεζά γιατί περιλαμβάνει διηγήματα, πεζοποιήματα και αφηγήσεις σε μορφή μονολόγου ανθρώπων και μη ανθρώπων. Πράγματι τα πεζά παρουσιάζονται σε ζεύγη. Τα ζεύγη προέκυψαν στο τέλος της συγγραφικής πορείας της συλλογής απολύτως ώριμα. Ένα μεγάλο συνοδεύεται από ένα μικρό. Το ένα σχετίζεται με το άλλο, είναι η αντίθετη όψη, πραγματεύεται το ίδιο θέμα. Είναι με ένα τρόπο το ταίρι του άλλου. Στο τέλος κάθε ζεύγους υπάρχει ένα σκίτσο που σχετίζεται με τα αναφερόμενα ή ενοούμενα σε αυτό

2)Πείτε μας ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη που θα το διαβάσει. 

Θεωρώ ότι ο κάθε αναγνώστης θα λάβει τα μηνύματα που ο ίδιος έχει ανάγκη από κάθε πεζό ή από τη συλλογή. Ας μην μπει στη διαδικασία να αποκωδικοποιήσει τα γραφόμενα με το να υποθέτει τι εννοώ ή τι μήνυμα ήθελα να περάσω. Το τσόφλι είναι πλέον δικό του.

3)Πότε ξεκινήσατε να γράφετε ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ και πόσο καιρό σας πήρε να το τελειώσετε ? 

Τα πεζά άρχισαν να γράφονται από το 2013. Τότε δεν είχα υπόψη μου να εκδόσω κάποια συλλογή. Γράφονταν αποσπασματικά, ώσπου μου ζητήθηκε από κάποιον εκδοτικό ένα δείγμα της δουλειάς μου. Σε πρωτόλεια τότε μορφή τα ίδια μου έδειξαν ότι κοινή συνισταμένη τους ήταν η σχέση μας με τον χρόνο. Έτσι τα υπόλοιπα πεζά ήρθαν πιο συνειδητοποιημένα και αργότερα τα μικρά πεζά ολοκλήρωσαν απολύτως ώριμα τη συλλογή το 2018.

4) ΤΟ ΤΣΟΦΛΙ λοιπόν ,περίεργος τίτλος ,είναι αυτό που πετάμε άλλα και αυτό που περικλείει μια νέα ζωή, πείτε μας πως τον επιλέξατε? 

Το τσόφλι, τίτλος του κεντρικού πεζού, αναφέρεται στο τσόφλι του κοσμικού αυγού. Σύμφωνα με το μύθο το τσόφλι του έσπασαν ο Χρόνος και η Ανάγκη και έτσι δημιουργήθηκε το σύμπαν. Όλοι ζούμε πατώντας σε αυτό το σπασμένο τσόφλι. Και ίσως όλοι κάποτε θελήσουμε να ξανακλείσει αυτό το τσόφλι για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ίσως έχουμε θελήσει να ξανακλείσει το προσωπικό μας αυγό, να ξαναγεννιόμασταν. Αυτό στην πραγματικότητα πραγματεύεται το βιβλίο, το αίτημα του ανθρώπου να επιστρέψει στο χρόνο για να βελτιώσει τα πράγματα.

 5)Ποιος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου σας και τι συμβολίζει? 

Το εξώφυλλο είναι έργο του Γιώργου Σταματάκη, απόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι προσωπική αξία. Ακόμη και το αυγό είναι από το χωριό καταγωγής της μητέρας μου. Στην πραγματικότητα το εξώφυλλο λέει ότι ακόμη και αν ο Χρόνος μείνει απ΄έξω, η ζωή θα μένει πάντοτε στο παιχνίδι.

6)Ποια είναι τα συναισθήματα σας ,όταν καταλαβαίνεται ότι το βιβλίο σας άγγιξε τις ψυχές των ανθρώπων που το διάβασαν? 

Πρωτόγνωρα συναισθήματα είναι αλήθεια. Ένα μούδιασμα και μια αμηχανία σαν να αναφέρονται σε κάτι που έγραψε κάποιος άλλος. Είναι εντυπωσιακό ένα περιστατικό, όπου μια φίλη σε μια κουβέντα είπε μια φράση του βιβλίου, χωρίς να θυμάται ότι ήταν μέσα από αυτό. Ήταν κάτι που με αιφνιδίασε ευχάριστα.

7)Πως προέκυψε η συγγραφή διηγημάτων και ποιο είναι το είδος συγγραφής που σας αρέσει περισσότερο γιατί από ότι διάβασα στο βιογραφικό σας έχετε ασχοληθεί και με την ποίηση,τους στίχους ,τα παραμύθια .Σκεφτήκατε να γράψετε ένα μυθιστόρημα ?Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο? 


Η συγγραφή διηγημάτων προέκυψε από έναν διαγωνισμό. Το βρήκα πρόκληση. Έπρεπε να γράψουμε διήγημα με 7 λέξεις από ποιήμα του Καβάφη. Και επειδή ο Καβάφης είναι από τους ποιητές που απολαμβάνω έκανα μια προσπάθεια. Ήταν μαγεία. Πολύ διαφορετικό από την ποίηση. Έτσι ξεκίνησα τα πρώτα πεζά. Μου αρέσουν όλα τα είδη. Έχει το καθένα του τη δική του διαδικασία. Το μυθιστόρημα έχει άλλη συγγραφική φόρμα την οποία δεν έχω επιχειρήσει ακόμα. Σκέφτομαι το επόμενο εγχείρημα να είναι μια νουβέλα.

8)Πως περνάτε τον χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την συγγραφή.Μιλήστε για εσάς. 

Ως ψυχολόγος εργάζομαι τα πρωινά σε δομή του Υπουργείου Παιδείας και κάποια απογεύματα σε ιδιωτικό ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο στην Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο απολαμβάνω τη ζωή, ρουφάω ό,τι θρέφει τις ιστορίες μου, και όσο μπορώ διαβάζω βιβλία.

9)Ποιο είναι το motto σας 

Κάτι που μου είχε πει ένας φίλος. Όσα λάθη δεν μπορούμε να διορθώσουμε, ας προσπαθήσουμε να τα αντέξουμε.

 10)Αφιερώστε μας λίγες σειρές από το αγαπημένο διήγημα ,του βιβλίου σας. 

Δεν τα ξεχωρίζω τα πεζά μου...Σας προσφέρω ωστόσο το μικρό πεζό του πρώτου ζεύγους.

''Εξ αμελείας''
Άφηνε το οινόπνευμα να φουντώνει το μέσα του· να καίει τα απομεινάρια της ψυχής του, να πυρώνει τα λογικά του. Άφηνε τη νικοτίνη να επιχρίζει μαστόρικα τα ξεφτίσματα της αντοχής του. Άφηνε το τσιγάρο να αργοσβήνει ηδονικά μέσα στο υγρό μπλε των ματιών του. Άφηνε τα χέρια του, τα πόδια του, τη ράχη του να αυτονομούνται. Άφηνε τις κορνίζες, το βάζο, τα μπιμπελό να προδίδουν τη μνήμη του. Άφηνε τη σιωπή της ανάσας του να κυριαρχεί στο ρευστό του αέρα. Την ώρα που η στάχτη κυλούσε λάγνα στο κοφτό της σάλας, η δαντέλα σηκώθηκε και πλέχτηκε στο κορμί του. Την άφησε να τον πνίξει με τους λεκέδες από τα τραπεζώματα του γάμου τους.


Τελειώνοντας τη συζήτηση μας κυρία Κοσμοπούλου , θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη τιμή που μας κάνατε να μιλήσετε μαζί μας και να δώσετε την ευκαιρία στους αναγνώστες μας να μάθουν καλύτερα εσάς και το βιβλίο σας .
Κλείνοντας πείτε μας,που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας. 

Σας ευχαριστώ και εγώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Το βιβλίο μπορείτε να τον βρείτε σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα (και στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους). Και αν τυχόν δεν το βρείτε μπορείτε να το παραγγείλετε στον βιβλιοπώλη σας. Είναι όμορφο να στηρίζονται τα βιβλιοπωλεία της γειτονίας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ