ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΜΑΡΙΑ ΠΟΠΚΙΩΣΗ για το βιβλίο της «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα»

Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε την συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα», από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Κα Μαρία Ποπκιώση ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.




Δέχτηκα με χαρά. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

 1)Κα Μαρία Ποπκιώση, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή βιβλίων, για παιδιά ?Ήταν κάτι που το είχατε σαν σκέψη από μικρό παιδί?

 Δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο για μένα. Ο χρόνος μου μοιράζεται ανάμεσα στην οικογένειά μου, την εργασία μου και την συγγραφή. Γράφω σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώ τουλάχιστον. Η συγγραφή είναι ένα κομμάτι που δεν το διαπραγματεύομαι. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που βγαίνει επιτακτικά. Γράφω από το 2000, δεκαεννέα χρόνια περίπου. Έχω εκδώσει είκοσι βιβλία. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και τα παραμύθια μου, τα οποία με κερδίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Ο μαγικός κόσμος των παιδιών θα έλεγα καλύτερα. Ούτε που μπορούσα να φανταστώ ότι θα έγραφα παραμύθια, βγήκε στην πορεία των χρόνων επίσης σαν ανάγκη.

2) Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και για το πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία .Το βιβλίο σας «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ , είναι ένα ακόμη βιβλίο που έχετε γράψει για παιδιά και μάλιστα αφορά την υγιεινή των δοντιών, μια συνήθεια που πρέπει να αποκτήσει το παιδί από μικρή ηλικία για να μην υποφέρει μεγαλώνοντας. Νομίζεται ότι μέσα από ένα παραμύθι, ένα παιδί μπορεί να υιοθετήσει αυτή την συνήθεια στην καθημερινότητα του ,πιο εύκολα?

«Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα» από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Η κατεργάρα μάγισσα Φαφούτα λοιπόν προσπαθεί με τα γλυκά και τα ματζούνια που φτιάχνει στην κουζίνα της, να χαλάσει όσα περισσότερα δοντάκια μπορεί. Θα τα καταφέρει; Δεν νομίζω. Κι αυτό γιατί στο παραμυθοχωριό είναι τυχεροί οι κάτοικοί του. Έχουν οδοντίατρο. Με ρωτάτε πως μου ήρθε η έμπνευση. Κάποια στιγμή που αναπολούσα την παιδική μου ηλικία, θυμήθηκα την γιαγιά μου και την υπέροχη σχέση που είχα μαζί της. Μου έλεγε καθημερινά παραμύθια όταν ήμουν μικρή. Άλλες φορές ιστορίες από βιβλία, άλλες φορές αστείες ιστορίες που τις έβγαζε από το μυαλό της. Επίσης θυμάμαι ότι μου έφτιαχνε με τα χέρια της κούκλες. Της ήταν πολύ εύκολο να φτιάχνει ήρωες παραμυθιών με απλά κομμάτια από ύφασμα. Πολλές φορές έφτιαχνε κούκλες χρησιμοποιώντας πετσέτες κουζίνας. Τόσο απλά και γρήγορα. Στο νου μου είχα αυτές τις κούκλες, αυτές ήταν η έμπνευσή μου. Έφτιαξα με τα χέρια μου για πρώτη φορά μια μαγισσούλα από ανακυκλώσιμα υλικά και την έβαλα κοντά σε μια μαγική σκούπα, επειδή στα παραμύθια όπου υπάρχει μάγισσα υπάρχει πάντα και μαγική σκούπα. Το παραμύθι με την μάγισσα Φαφούτα, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2018, από τις εκδόσεις Ανάτυπο και ξεκίνησε το παρθενικό της ταξίδι. Συνήθως τα καλοκαίρια είναι περιορισμένες οι παρουσιάσεις των βιβλίων και των παραμυθιών. Παρόλα αυτά η μάγισσα Φαφούτα καλοταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και συνεχίζει τις πτήσεις της πάνω στην μαγική της σκούπα. Όλοι είναι προσκεκλημένοι σ’ αυτό το ταξίδι της χαράς και της γνώσης, όλοι εκτός από την Τερηδόνα. Μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι πιστεύω ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ενημερώνονται για την στοματική υγιεινή. Είναι διαδραστική η αφήγησή του και κάθε παρουσίαση συνοδεύεται με παιδικές στολές φρούτων και λαχανικών, για όσα παιδάκια επιθυμούν να ντυθούν «υγιεινά». Συμμετέχει πάντα ένας οδοντίατρος, ο οποίος μας δίνει συμβουλές για το βούρτσισμα και την υγιεινή των δοντιών. Στο τέλος κάθε παρουσίασης υπάρχουν δωράκια παιδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες. Όπως καταλαβαίνετε λαμβάνει χώρα μια μεγάλη εκστρατεία και τα ερεθίσματα για την στοματική υγιεινή που δέχονται τα παιδιά κατά την διάρκεια της αφήγησης είναι πολλά. 

3) Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά που θα το διαβάσουν? 

Θέλω να περάσω στα παιδιά μηνύματα για την υγιεινή των δοντιών, να μάθουν πόσο σημαντικό είναι το καθημερινό βούρτσισμα καθώς επίσης και το βούρτσισμα πριν και μετά τη λήψη γλυκών. Να μην φοβούνται τον οδοντίατρο. Να υπάρχει από το νεαρό της ηλικίας τους η πρώτη επαφή και γνωριμία μαζί του, η πρόληψη και συχνά η θεραπεία. Προσπαθώ να περάσω όλα τα παραπάνω μηνύματα, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω τελικά.

4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας?

Απευθύνεται σε παιδιά 3-9 ετών.

5) Αγαπημένο παιδικό βιβλίο που διαβάσατε, σαν παιδί ?

Όλα τα κλασσικά παραμύθια, οι υπέροχοι μύθοι του Αισώπου.

6) Πείτε μου τον ήρωα των παιδικών σας χρόνων από τα βιβλία που διαβάσατε? Και γιατί?

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών και του ονείρου.

7) Τι πιστεύεται ότι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να αγαπήσουν τα παιδιά τους το διάβασμα?

Τα παιδιά μιμούνται συχνά τους γονείς. Είναι οι καθημερινοί ήρωές τους. Όταν βλέπουν τους γονείς τους συντροφιά μ’ ένα καλό βιβλίο, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά. Θα πάρουν ένα βιβλίο στα χέρια τους και θα καθίσουν δίπλα τους να το διαβάσουν. Όταν βλέπουν τους γονείς να κάθονται μπροστά σε μια τηλεόραση με τις ώρες, επίσης θα κάνουν το ίδιο. Θα παρακινούσα τους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους βιβλία από μικρή ηλικία.

8) Από ποια ηλικία πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά, σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο?

 Από την ηλικία που αρχίζουν να μιλούν και να καταλαβαίνουν είναι καλό να τους διαβάζουμε παραμύθια και ιστορίες σε καθημερινή βάση θα έλεγα. Με τα βιβλία τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα.

 9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο? θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά, τι ετοιμάζεται ?

Το επόμενο βιβλίο μου είναι πάλι παραμύθι και θα κυκλοφορήσει από τη σειρά «Γλυκές παραμυθένιες καληνύχτες» των εκδόσεων Ανάτυπο μέσα στο 2019. «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα» είναι επίσης από τη σειρά «Γλυκές παραμυθένιες καληνύχτες». Αυτό το νέο μου λοιπόν παραμύθι μιλά για τη Χαρά και τη Λύπη και πως υπάρχουν στη ζωή μας, πως μπλέκονται και πως εναλλάσσονται στην καθημερινότητά μας. Θα κυκλοφορήσει αρχές του νέου έτους. Μείνετε συντονισμένοι.

10) Τι βιβλία διαβάζεται τον ελεύθερο χρόνο σας? πείτε μας τι διαβάσατε τελευταία?

Διαβάζω συχνά ποίηση. Μου αρέσει ιδιαίτερα η ποίηση, την διαβάζω σχεδόν καθημερινά. Επίσης αγαπημένο είδος λογοτεχνίας είναι τα μυθιστορήματα. Τελευταία διαβάζω έργα νέων ποιητών της εποχής μας.

11) Που και πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας ? Πως μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας?

Μπορείτε να βρείτε το παραμύθι «Η μάγισσα φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα» σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία καθώς επίσης και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, αλλά μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τη σελίδα των εκδόσεων Ανάτυπο. Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα που διατηρώ στο Facebook ως ΜαρίαΠοπκιώση. Δράσεις, παρουσιάσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα βρουν στην σελίδα μου «Ταπαραμύθια της Μαρούλας».


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅