ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑ"

Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου


Πριν ένα μήνα περίπου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά .Ήδη ακούσαμε για τα πρώτα περιστατικά βίας και εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών .Αυτό το ευαίσθητο θέμα , το bullying όπως μάθαμε να το λέμε, θίγει η κ.Τριανταφυλλιά Kωνσταντινίδου με το βιβλίο της και μάλιστα μ΄ένα παραμύθι ,που απευθύνετε σε παιδιά και όχι μόνο ....
Άλλα ας δούμε την περίληψη του βιβλίου και κατόπιν ας μιλήσουμε με την κα Κωνσταντινίδου για το βιβλίο της και άλλα πολλά !




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σε μια κλειστή κοινωνία, όπου όλοι συσπειρώνονται γύρω από τους καταρράκτες, ο Πέτρος, ο ήρωας του βιβλίου θα αναμετρηθεί με τους δαίμονές του και συγκεκριμένα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές του σχολείου του. Τι θα συμβεί άραγε, όταν μετά από ένα ανελέητο κυνηγητό, θα βρεθεί εγκλωβισμένος στο βάθος μιας σκοτεινής σπηλιάς;
Εκδοτικός οίκος ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
Τιμή με Φ.Π.Α. 16,00
Σελίδες 52
Έτος πρώτης κυκλοφορίας 2016
ISBN 978-618-82346-2-8


                                                  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

1)Κα Κωνσταντινίδου ,πως αποφασίσατε να γράψετε ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο  της εποχής μας .Μιλάω για το bullying δηλαδή την βια και τον εκφοβισμό μεταξύ των μαθητών ,στα σχολεία άλλα και έξω από αυτά .

 Κριτήριο στην απόφασή μου να γράψω μια ιστορία τόσο για μικρά, όσο και για μεγάλα παιδιά, αποτέλεσε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού(school bullying). Διότι τα περιστατικά βίας στα ελληνικά σχολεία, αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, ενώ πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν αδιανόητα ή ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Με το βιβλίο μου '' Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια '', επιχειρώ να προσεγγίσω το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, να αναδείξω τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας και να τονίσω την δύναμη της θέλησης, η οποία θα καθορίσει και τις μετέπειτα αποφάσεις και πράξεις του ήρωά μου, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει τη στάση του τη ζωή και τη σχέση του με τους άλλους.

2)Πιστεύεται ότι στην Ελλάδα το  bullying αντιμετωπίζεται σοβαρά από την πολιτεία και τους εκπαιδευτικούς?
Τι νομίζετε ότι πρέπει οι γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους και πόσο εύκολο είναι να καταλάβουν ότι το παιδί τους έπεσε θύμα της βίας ,έστω και της λεκτικής που δεν αφήνει εμφανή σημάδια ,ώστε να το βοηθήσουν?

Πιστεύω πως ναι! Εξάλλου, ο σχολικός εκφοβισμός αναγνωρίστηκε επισήμως ως πρόβλημα από την πολιτεία, το 2013, οπότε ξεκίνησε και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τη συνεργασία των γονέων και του σχολικού ψυχολόγου, αγωνίζονται σοβαρά για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν φίλους, διότι ένα μοναχικό άτομο αποτελεί εύκολο στόχο για έναν εκφοβιστή/θύτη/δράστη σχολικής βίας, οποίος για να εκτονωθεί, αναζητάει έναν ''αποδιοπομπαίο τράγο'', δηλαδή ένα παιδί που δεν θα σπεύσει κανείς να βοηθήσει. Τα θύματα της βίας χαρακτηρίζονται συνήθως από απομόνωση, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή επίδοση στο σχολείο, κοινωνική απόσυρση και πολλά άλλα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την προσοχή των γονέων, ώστε να επιληφθούν του προβλήματος.

3)Διάβασα το  βιβλίο σας ,είναι καλογραμμένο , με πολύ ωραία εικονογράφηση και περνάει πολλά  μηνύματα στον αναγνώστη του. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να διαβαστεί από γονείς και παιδιά. Πείτε  μας ,ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο αναγνωστικό σας κοινό και γιατί τους προτείνετε να το διαβάσουν?  

Το βιβλίο μου απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Θα πρότεινα να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, διότι το συναίσθημα του φόβου μας απασχολεί όλους. Μέσα από τις σελίδες του, εκπέμπω μηνύματα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα προς τους μικρούς μου φίλους και ειδικά στα θύματα της βίας, ώστε να τολμήσουν αλλαγές στη ζωή τους, να απελευθερωθούν από τους δαίμονές τους, να κατανικήσουν τους φόβους τους, και πάνω από όλα να συνεχίσουν να ονειρεύονται.

4) Ποιον ήρωα στο βιβλίο σας αγαπήσατε περισσότερο ?Εκτός από τον Πέτρο ,που είναι και ο κεντρικός ήρωας του παραμυθιού ,ξεχώρισα την μάγισσα Καρκάγια ,πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν,για το περίεργο όνομά της ,πως το εμπνεύστηκε και για την συμβολή της ,στην ιστορία .

 Εκτός από τον Πέτρο, αγάπησα και την Καρκάγια, φυσικά! Όπως επίσης τους γονείς του Πέτρου και τη μικρή Φιλομήλα. Όσον αφορά το όνομα της μάγισσας Καρκάγια, είναι το νερό του μαύρου βράχου στην Έδεσσα. Ένας βράχος που ναι μεν διαθέτει τη σκληράδα της πέτρας, αλλά συγχρόνως και τις πηγές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και τροφοδοτούν τη ζωή του μικρού Πέτρου με καινούρια όνειρα. Η γνωριμία του ήρωά μου με την Καρκάγια, το στοιχειό της λίμνης, θα καθορίσει και την πλοκή του έργου. Η παρουσία της είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο μαγικός βοηθός που λαμβάνει ο ήρωας, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. 



5)Εσείς όταν ήσασταν παιδί διαβάζατε ?Ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει περισσότερο?

Ναι, διάβαζα πολύ! Ήμουν μία μικρή βιβλιοφάγος! Αξίζει να αναφέρω ότι όλα τα βιβλία τα δανειζόμουν από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, διότι η οικογένειά μου δεν είχε την ευχέρεια να μου αγοράζει βιβλία. Εκείνο που αγάπησα περισσότερο ήταν '' Στα μυστικά του βάλτου '', της Πηνελόπης Δέλτα. Το γεγονός ότι η υπόθεση εκτυλίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας, με τοποθεσίες οικείες όπως ο βάλτος, συνέβαλλαν στο να θέλω να διαβάσω το βιβλίο ξανά και ξανά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κατά ένα περίεργο λόγο, με προσέλκυαν οι ιστορίες-θρίλερ από μικρή! 

6)Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο ?

Από πολύ νωρίς! Από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά έχουν την ικανότητα να προσλαμβάνουν ερεθίσματα από το περιβάλλον! Για αυτό, είναι σημαντικό να έχουν ακούσματα από διηγήσεις παραμυθιών και από μουσικά βιβλία, και επαφή με πάνινα παιχνίδια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. 

7)Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο για τα παιδιά μας άλλα και για δώρο σ αγαπημένα μας πρόσωπα .

Το πρώτο μέλημά μας είναι να επιλέξουμε βιβλία σύμφωνα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του παιδιού. Ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να ακονίζει τη σκέψη, να εξάπτει τη φαντασία, να ταξιδεύει τον νου, να ψυχαγωγεί και να μεταδίδει μηνύματα και πανανθρώπινες αξίες. Ένα προσεγμένο κείμενο με πλούσιο λεξιλόγιο, συμβάλλει στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, και μια εμπνευσμένη εικονογράφηση προσελκύει το παιδί και εντείνει την επιθυμία του να εξερευνήσει το βιβλίο.


8)Ετοιμάζεται κάτι καινούργιο  ? Πείτε μας τα σχέδιά σας για το επόμενο βιβλίο σας

Ετοιμάζω μια σειρά διηγημάτων, με θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης, τα οποία έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη συνεχή αναζήτησή του για αγάπη, ευτυχία, αποδοχή. Εύχομαι και ελπίζω ο Θεός να μου δίνει υγεία, δύναμη και φώτιση, ώστε να καταφέρω να τα εκδώσω σε με ατομική συλλογή!



9)Τι θα θέλατε να μας πείτε για εσάς .Λίγα λόγια για να σας γνωρίσουμε καλύτερα 

Η ζωή μου δεν ήταν σπαρμένη με ροδοπέταλα. Το αντίθετο μάλιστα! Παρόλα αυτά, δεν εγκατέλειψα ούτε για μια στιγμή τα όνειρά μου. Διότι, όπως λέει και η μεγάλη μας ποιήτρια και συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη '' Δεν γίνεται να ζεις χωρίς να ονειρεύεσαι. Δεν έχει νόημα. Δεν έχει ουσία. Να ονειρεύεσαι! ''.


10)Που και πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας.Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο μου '' Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια '', το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο, από όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, ετοιμοπαράδοτο ή κατόπιν παραγγελίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μου στο facebook και επικοινωνία μέσω μηνύματος. 

Κα Κωνσταντινίδου ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσετε μαζί μας για το βιβλίο σας  ,για εσάς και τα μελλοντικά σας σχέδια. Ελπίζουμε σύντομα να κρατήσουμε το καινούργιο σας βιβλίο στα χέρια μας και να σας έχουμε  κοντά μας για να μιλήσουμε για αυτό.   

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Μαίρη Τσιλίκη για τις τόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας, όπως επίσης και για την τιμή και τη χαρά της λογοτεχνικής φιλοξενίας στην τόσο αξιόλογη ιστοσελίδα σας BEAUTY DAYS WITH A BOOK


#beautydayswithabook #beautydaysblogbyMaryandEva #ΕΚΔΟΣΕΙΣ_ΑΝΑΤΥΠΟ #blog #blogger  #bookstagram #instabook #booklover #booktime #βιβλία #ilovebooks 

Περισσότερα για την Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου   και το εργο της δείτε σε προηγούμενη ανάρτηση μας εδώ 

Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου

BEAUTY DAYS WITH A BOOK 


Εκδόσεις Ανάτυπο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅