ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ « Μάταιος Αύγουστος» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ





Οι Εκδόσεις Ιωλκός παρουσίασαν την ποιητική συλλογή της Ελένης Παπανδρέου "Μάταιος Αύγουστος" (έκδοση 2017) και  εμείς κάναμε μια μίνι συνέντευξη με την Ελένη την οποία σας παρουσιάζουμε.






1) Σύστησέ μας με λίγα λόγια την Ελένη Παπανδρέου και το έργο σου, το MATAIO ΑΥΓΟΥΣΤΟ. Πως προέκυψε ο τίτλος του; 


Ο «Μάταιος Αύγουστος» είναι η πρώτη ποιητική μου συλλογή, αν και γράφω ποίηση από παιδί. Το βιβλίο αφηγείται την πιο συνηθισμένη ιστορία. Αυτή του Έρωτα που έχει μια ματαιότητα μέσα του, αφού νομίζουμε ότι θα διαρκέσει για πάντα. Η ιστορία εξελίσσεται στις τέσσερις εποχές του χρόνου, το Καλοκαίρι που συμβολίζει τον ίδιο τον Έρωτα, το Φθινόπωρο που φέρνει τη Φθορά, το Χειμώνα που σηματοδοτεί την Απώλεια και την Άνοιξη που ξυπνάει τη Γνώση μέσα μας.

 2) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες σου, που θα το διαβάσουν; 

Τελικά ο Έρωτας είναι η ίδια η Ζωή. Πάντα ονειρεύεται. Πάντα προσπαθεί. Πάντα αφήνει στα χείλη το πικρό φιλί της γνώσης, που γίνεται ελπίδα και ίσως κάποια μέρα αγάπη. 

3) Πόσο πιθανή είναι να δούμε σύντομα μια καινούργια ποιητική συλλογή; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, θα δούμε κάτι καινούργιο από εσένα σύντομα; 

Το επόμενο βιβλίο μου είναι ένα μονόπρακτο δραματοποιημένης ποίησης και θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες. 

4) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές, πες μας δύο Έλληνες και δύο ξένους και αν σε επηρέασαν να γράψεις την δικιά σου ποιητική συλλογή. 

Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Emily Dickinson και T. S. Eliot. Ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι εκείνοι που από μικρή ηλικία με μύησαν στην ποίηση μέσα από τη μαγεία των στίχων τους.

 5) Κλείνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να σε γνωρίσουμε, εσένα και την ποιητική σου συλλογή και θα ήθελα να μας αφιερώσεις τους αγαπημένους σου στίχους από το ΜΑΤΑΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.

Να κλείσουμε τα μάτια, 
ν’ αφήσουμε τη σκέψη 
να γίνει ένα σημείο 
-η απόσταση μέχρι το χτύπο της καρδιάς. 
Ο κόσμος γίνεται πατρίδα. 
Επιστρέφουμε σπίτι. 
Ανασαίνουμε στιγμές
 -μία κάθε φορά
μ’ εμάς ή και χωρίς εμάς.
 Ομορφιά. 
Εγώ κι εσύ ομορφιά. 
Τίποτα δε χωρίζει. 
Δε σταματάει τίποτα.
 Μόνο ξαπλώνει επάνω μας αθέατο
 και μας θυμίζει ν’ απλώσουμε τα χέρια 
στο Ένα που γεννιέται μέσα μας
 και πάλι.

 Ελένη σ΄ ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες να μιλήσεις στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK για την ποιητική σου συλλογή ΜΑΤΑΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ και ελπίζουμε σύντομα να σε φιλοξενήσουμε πάλι  στην στήλη μας, με το νέο σου έργο.
Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σ ότι κάνεις και καλή συνέχεια!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ



<<Ο έρωτας δανείζεται τα χρώματα των τεσσάρων εποχών για να ονειρευτεί μια σκοτεινή υπαρξιακή ιστορία. Ο Αύγουστος έρχεται λευκός με μια χούφτα άμμο στα χέρια, ξαπλώνει σ’ ένα δωμάτιο γυμνό και γίνεται μια ψαλμωδία των αισθήσεων. 

Όμως, το φθινόπωρο περιμένει στην επόμενη στροφή. Στην αρχή είναι η βουή των φύλλων. Μετά ο αγέρας. Στο τέλος, ο απόηχος ψιθύρων νερού στην ψυχή. Ο Σεπτέμβρης στέκεται πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα και ψιθυρίζει: «Μάταιος. Μάταιος Αύγουστος». 

Οι προσμονές της ψυχής μένουν ανοιχτές κι ας ξέρουν μέσα τους το πουθενά. Απομένει ο ορισμός του έρωτα. Αναπάντεχα μισός. Αναπάντεχα μόνος. Αναπάντεχα ξένος. 

Τι μένει να γιορτάσει η άνοιξη; Τη γνώση πως τίποτα δε χωρίζει. Δε σταματάει τίποτα. Μόνο ξαπλώνει επάνω μας αθέατο και μας θυμίζει ν’ απλώσουμε τα χέρια στο Ένα που γεννιέται μέσα μας και πάλι. >>




Η συλλογή «Μάταιος Αύγουστος» ήταν στα 10 επικρατέστερα της κατηγορίας «Ποίηση» όπως τα ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην Α’ Φάση των Βραβείων Βιβλίου Public 2018!

Περισσότερες
 πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.iolcos.gr/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage_iolkos/product_id,147383/option,com_virtuemart/Itemid,48/vmcchk,1/ καθώς και να παρακολουθήσετε ένα βίντεο και να διαβάσετε  αποσπάσματα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅