ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΑΟΥΛΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΜΠΛΟΥ FLAMINGO'' ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Πηγή , του πρώτου βιβλίου του κ.Δαουλτζή ,"Μπλου Flamingo" ζητήσαμε από τον συγγραφέα να μας μιλήσει για αυτό αλλά και για τον ίδιο. Διαβάστε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, όλα όσα μας είπε .

1) Κε Δαουλτζή συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας ,πως σας ήρθε η έμπνευσή για αυτήν την ιστορία (ή μήπως ειναι η αυτοβιογραφία σας); 

Έγινε στο Μόνπελιε, το καλοκαίρι του 2016. Καθόμουν στο μπαλκόνι ενός σπιτιού που νοίκιαζα και παρατηρούσα τους συγκατοίκους μου. Οι γλωσσικές διαφορές ανακάλυψα πως δεν ήταν το μοναδικό που μας χώριζε. Ήταν περισσότερο θέμα αντίληψης και αυτό στάθηκε εφαλτήριο. Κατά τη διάρκεια συγγραφής, συνειδητοποίησα το ίδιο στη Σλοβακία όπου και παρέμεινα μερικούς μήνες, όπως και για την Ολλανδία όπου έμεινα για 2 χρόνια. Η μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων πλέον δεν είναι τίποτα άλλο από αντιληπτικές και έπρεπε να καταθέσω τις εμπειρίες και γνώσεις που συσσώρευσα τόσα χρόνια στο εξωτερικό. Σίγουρα, όπως κάθε βιβλίο, εμπεριέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία όπως ο τόπος καταγωγής του Γιώργου ή οι σπουδές του. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στην ανάγνωση. Νομίζω ο πραγματικός Κωνσταντίνος είναι αρκετά πιο «επιστημονικός» και λιγότερο «κοινωνικά αυθόρμητα διαδραστικός» από τον εικονικό Γιώργο.

2) Πείτε μας πως νιώθετε που εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο σας (με μια προσωπική μάλιστα ιστορία); 

Το Μπλου Flamingo δεν αποτελεί προσωπική ιστορία αλλά μια μίξη μεταξύ πραγμάτων της πραγματικής ιστορίας και μυθιστορηματικής φαντασίας. Η ιστορία δεν ενδιαφέρει, παρά μόνο τα υποκείμενα μηνύματά της. Ο Γιώργος θα μπορούσε να είναι Πέτρος, Χρήστος, Ελένη κ.ο.κ. Νοιώθω μια δικαίωση, καθώς τα βιβλία που εκδίδονται πλέον και παρεκκλίνουν από το «χρυσό» πρότυπο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας (Πάθη-έρωτες-χωρισμοί-φόνοι και όλα αυτά γύρω από ένα ιστορικό γεγονός) είναι εξαιρετικά ελάχιστα. Ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλο πια να διαβάζει για συναισθήματα και καταστάσεις όπου ξέρει πως δεν μπορεί να ζήσει, παρασέρνοντάς τον σε μια κατάσταση «αναγνωστικής υποδούλωσης και εξάρτησης» αλλά για σκέψεις και τρόπο ζωής που μπορεί να αλλάξει.

 3) Τι βλέπετε να αποκομίζει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο σας και ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες ;

Όχι μόνο διαβάζοντάς το, αλλά παρατηρώντας απλά το εξώφυλλο. Η διαφορετικότητα ενυπάρχει σε όλους μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σε έναν ή περισσότερους τομείς και οι άνθρωποι ίσως τελικά να διακρίνονται σε αυτούς που την έχουν συνειδητοποιήσει και αρχίσει να την εκμεταλλεύονται, σε αυτούς που την έχουν θάψει βαθιά και συνεχίζουν μια άνευρη θεσμοθετημένη και σεναριακού τύπου ζωή και σε αυτούς που αμφιταλαντεύονται. Με το βιβλίο, ευχής έργο θα ήταν εντέλει να νοιώσουν ακόμη μεγαλύτερη στήριξη οι πρώτοι, να κλυδωνιστούν οι δεύτεροι και να βρουν μια κατεύθυνση οι τρίτοι.

 4) Τον τίτλο στο βιβλίο σας , MΠΛΟΥ flamingo, εξηγήστε μας πως αποφασίσατε να τον δώσετε (αν και το διαβάσαμε στις σελίδες του). Υπήρχε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

 Όχι, από την αρχή είχα συλλάβει αυτόν τον τίτλο και βάσει αυτού κατέστρωσα την ιστορία. Κανένας άλλος δε θα μπορούσε να μπει. 

5) Πόσο πιθανό είναι να δούμε σύντομα ένα καινούργιο βιβλίο σας? 

Το Μπλου Flamingo είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, ακολουθούμενο από το Γκριν και το Ρεντ. Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω το Γκριν, σκοπεύοντας να το ολοκληρώσω τον επόμενο χρόνο και παράλληλα ένα εκλαϊκευμένο σύγγραμμα για τη φύση της συνειδητότητας και πως αυτή αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια εξέλιξης του είδους μας. 

6) Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας έκτος της συγγραφής?Πει τε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. 

Όποτε δε γράφω, ασχολούμαι με την επιστήμη της ψυχολογίας. Ως υποψήφιος διδάκτορας έχω αρκετές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μη μένει ιδιαίτερος χρόνος για πολλά άλλες ασχολίες. Λατρεύω όμως να δοκιμάζω νέες -για μένα- συνταγές και προσπαθώ να μυηθώ στα μυστικά της πολίτικης κουζίνας! 

7) Τι βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε ,πείτε μου ένα που διαβάσατε τελευταία.

Ιστορίες από το μεγάλο άστυ. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Μένη Κουμανταρέα που χάσαμε τόσο αιφνιδιαστικά πριν από λίγα χρόνια. Το αγαπημένο μου βιβλίο του είναι το «Δυο φορές Έλληνας». Πρόσφατα, διάβασα ένα ακόμη ένα λογοτεχνικό θησαυρό του, το «Η μυρωδιά τους με κάνουν να κλαίω», το οποίο αποτελεί ανθολόγιο ιστοριών απλών ανθρώπων, πελατών ενός κουρέα.

8) Ποιο είναι το motto σας ?

Μια φράση που ως νευροψυχολόγος αγαπώ να λέω συχνά είτε σε φιλικές συζητήσεις είτε σε διαλέξεις που δίνω: «Δεν υπάρχει σημαντική διάκριση μεταξύ λογικής και συναισθήματος. Η λογική είναι απλά ένα αποξηραμένο συναίσθημα». 


Κε Δαουλτζή ,σας ευχαριστούμε  για τη συνέντευξη και περιμένουμε το νέο σας βιβλίο σύντομα.


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο MΠΛΟΥ flamingo θα βρείτε εδώ 

#beautydayswithabook #book #beautydaysblogbyMaryandEva #blog #blogger # #bookstagram#instabook #booklover #booktime #βιβλία #ilovebooks #βιβλία #Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή 
http://www.pigi.gr/   
https://www.facebook.com/ekdoseispigi/?fref=ts  
https://www.facebook.com/BeautyDayswithabook/?modal=admin_todo_tour

https://www.facebook.com/BeautyDaysBlogbyMaryandEva/

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ -Ο Μέγας ΜελοΜακάρων που μελοΚαμάρωνε 🎄🎅

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ